Eveniment

Iordache: Actionarii minoritari au viata grea

16.06.2006, 00:00 21

Legislatia actuala nu respecta in totalitate principiile privind protectia actionarilor minoritari, conform vicepresedintei Comisiei Buget-Finante din Camera Deputatilor, Gratiela Iordache.

Ea sustine ca minoritarii nu se pot proteja daca sunt prejudiciati de decizii ale actionarului majoritar.

"Actionarii minoritari nu au posibilitatea de a se proteja atunci cand cred ca administratorii nu actioneaza in interesul lor, spre deosebire de actionarii majoritari, care iau de fapt deciziile", a spus ea.

Respectarea unui set de regulei privind protectia actionarilor minoritari, incluse in principiile guvernantei corporatiste, este importanta pentru increderea investitorilor in piata de capital, in conditiile in care Gratiela Iordache a mai spus ca la modificarea legii societatilor comerciale (Legea 31) se vor avea in vedere aceste aspecte care trebuie reglementate.

Aplicarea principiilor de guvernanta corporatista imprima transparenta societatilor cotate la Bursa, transparenta care furnizeaza un plus de valoare acestora, ajutand companiile sa fie mai performante pe termen lung, conform presedintelui Bursei de Valori (BVB), Septimiu Stoica.

"Vom ajuta companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti material, logistic si vom acorda consultanta privind aplicarea guvernantei coorporative la nivelul acestor societati. De asemenea, vom restructura activitatea Bursei de Valori astfel incat sa respecte aceste principii", a declarat el.

BVB a elaborat, in 2001, un Cod de Guvernanta Corporativa pentru companiile listate, si a deschis anul trecut un institut de specialitate, prin care furnizeaza societatilor cursuri de pregatire legate de piata de capital.

Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget-Finante din Senat, a declarat faptul ca la modificarea Codului fiscal vor fi incluse si principiile guvernantei coorporative.

De asemenea, el sustine in continuare aplicarea unui impozit de 1% asupra castigurilor de pe piata de capital pentru valorile mobiliare detinute pe o perioada mai mare de 1 an, proiect care reflecta si opinia conducerii BVB, potrivit presedintelui BVB, Septimiu Stoica. adrian.cojocar@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO