Eveniment

Ionut Dumitru: alimentarea ideii ca acum ne putem permite cresterea cheltuielilor sociale sau scaderea taxelor este periculoasa

Ionut Dumitru: alimentarea ideii ca acum ne putem permite cresterea cheltuielilor sociale sau scaderea taxelor este periculoasa

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si economist sef la Raiffeisen Bank Romania (Foto: Silviu Matei)

13.05.2011, 13:13 336

Cifrele de crestere economica din primul trimestru sunt in liniecu asteptarile noastre. Dupa cresterea economica de 0.1% intrimestrul IV 2010 fata de trimestrul III 2010 inregistrata inRomania, am inregistrat si in T1 2011 o crestere economicatrimestriala pozitiva de 0.6%, ceea ce ar putea insemna o iesire"tehnica" din recesiune.

Insa cresterea PIB pentru doua trimestre consecutive pentruevaluarea iesirii din recesiune este un criteriu fara un fundamenteconomic foarte solid (a fost sugerat intr-un articol din New YorkTimes in 1975 de catre un statistician), fiind mai degraba unulconventional, statistic.

O definiţie mai complexă a recesiunii si, prin corespondenta, aiesirii din recesiune, cu fundamente economice mai solide, este ceape care o utilizeaza Biroul Naţional de Cercetare Economică (NBER)din SUA. Conform NBER, recesiunea reprezintă "un declinsemnificativ al activităţii economice la nivel national, caredurează mai mult de câteva luni şi este vizibil prin scădereaprodusului intern brut, a veniturilor reale ale populaţiei, anumărului de angajaţi din economie, a producţiei industriale şi avânzărilor cu amănuntul şi cu ridicata."

Nu se poate contesta faptul ca activitatea economica in Romaniaa inregistrat o recuperare in ultimele luni, insa este de anticipatca aceasta revenire sa fie una graduala si relativ inceata.

Cred insa ca proclamarea cu tarie a iesirii din recesiune pebaza celor 2 trimestre de crestere economica inca modesta sialimentarea asteptarilor ca acest lucru ne va permite sa crestemcheltuielile sociale si poate chiar sa scadem si taxele poate fiextrem de periculoasa.

Cred ca avem mai degraba nevoie de o atitudinerezervat-optimista, prudenta si de transmiterea unor mesajerealiste. Realitatea este ca Romania nu si-a incheiat programul deconsolidare fiscala (deficitul bugetar trebuie redus sub 3% din PIBin 2012, de la 6.5% din PIB in 2010), suntem abia la jumatateadrumului si o crestere economica de 1.5% in 2011 si in jur de 3.5%in 2012 (asa cum arata prognozele in acest moment) nu ne vorpermite cresterea nivelului de trai prea rapid, daca vrem ca acestlucru sa se produca in mod sustenabil.


Masurile de ajustare adoptate deja in sectorul bugetar ne-aupozitionat pe o traiectorie de consolidare fiscala care insa nu s-aincheiat, iar reversarea acestora nu ar face decat sa ne abata dela aceasta traiectorie si chiar sa ne plaseze din nou pe otraiectorie nesustenabila. Aceste argumente au o semnificatieaparte, mai ales ca discutam de un an 2012 electoral in cazulRomaniei si de riscuri semnificative care planeaza la nivelinternational (legate in primul rand de problemele desustenabilitate a datoriei publice cu care se confrunta unele tarieuropene).

Ionut Dumitru este presedintele Consiliului Fiscal sieconomist sef la Raiffeisen Bank Romania

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO