Eveniment

Ion Besoiu a colaborat cu Securitatea, conform CNSAS

CNSAS: Ion Besoiu a colaborat cu Securitatea

Autor: Ovidiu Vanghele

06.04.2011, 15:52 47

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii(CNSAS) a cerut Curţii de Apel Bucureşti săconstate calitatea de colaborator al fosteiSecurităţi a actorului Ion Besoiu. Sursedin CNSAS au declarat că Direcţia de investigaţie a constatat căIon Besoiu a fost colaborator al fostei Securităţi, scrieMediafax.

Decizia de colaborare în cazul lui Ion Besoiu a fost dată înluna martie, iar dosarul în care CNSAS cere constatarea calităţiide colaborator al Securităţii a actorului a fost înregistrat laCurtea de Apel Bucureşti - Secţia de contencios administrativ şifiscal în 4 aprilie.

Primul termen în procesul dintre CNSAS şi Ion Besoiu a fostfixat de instanţă pentru 12 septembrie.

Contactat de MEDIAFAX, miercuri, Ion Besoiu a declarat: "Nucomentez înainte de pronunţarea instanţei de judecată".

Ion Besoiu, în vârstă de 80 de ani, este unul dintre cei maitalentaţi şi cunoscuţi actori ai scenei şi filmului românesc, carea devenit celebru odată cu rolul din filmul "Toate pânzele sus", deMircea Mureşan.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca" dinSibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la TeatrulBulandra şi a fost, ulterior, timp de 12 ani, directorul acestuiteatru.

Şi activitatea cinematografică a lui Ion Besoiu esteimpresionantă, printre filmele în care a jucat numărându-se"Furtuna", "Neamul Şoimăreştilor", "Haiducii", "Răscoala", "MihaiViteazul", "Ciprian Porumbescu", "Păcală", "Ion, blestemulpământului, blestemul iubirii", "Ultima noapte de dragoste" şi"Lumini şi umbre".

În anul 2001, Ion Besoiu a fost declarat cetăţean de onoare aloraşului Sibiu, în care s-a născut.

Ion Besoiu a primit mai multe distincţii, printre care şipremiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru întreagacarieră, în 2008, dar şi premiul Gopo pentru întreaga carieră, anulacesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO