Eveniment

Iohannis va fi ministru de interne, dar ca vicepremier va coordona activităţile economice

Victor Ponta (stg.): „Klaus Iohannis se va ocupa, din postura de vicepremier, de partea economică - e o soluţie pe care am discutat-o şi pe care o batem în cuie mâine (astăzi - n.n.), dar e un lucru bun“

Victor Ponta (stg.): „Klaus Iohannis se va ocupa, din postura de vicepremier, de partea economică - e o soluţie pe care am discutat-o şi pe care o batem în cuie mâine (astăzi - n.n.), dar e un lucru bun“

Autor: Iulian Anghel

10.02.2014, 19:59 648

Viitorul lui Klaus Iohannis, primarul Sibiului, în guvernul Ponta începe să se limpezească. El va coordona par­tea economică a guvernării, deşi nu va deţine un portofoliu economic, ci pe cel al Internelor.

Este o situaţie uşor ciudată, dar ea a fost dorită de liberali şi acceptată ieri de premierul Victor Ponta, ceea ce subliniază faptul că, de această dată, accentul a fost pus pe o per­soană, nu pe o funcţie. În actuala formulă de orga­nizare a guvernului, poziţia de vicepre­mier însărcinat cu coordonarea activităţilor eco­nomice este deţinută de ministrul de finanţe. Numirea noilor miniştri liberali va mai întârzia puţin pentru că montajul cu ministrul de interne care coordonează activitatea eco­nomică presupune schimbarea modului de organizare a guvernului şi trebuie aprobat de Parlament.

Aşadar, Iohannis va fi ministru de interne şi viceprim-ministru pe probleme economice, iar această decizie va fi bătută în cuie astăzi, după cum s-a exprimat ieri şeful guvernului.

„Klaus Iohannis se va ocupa, din postura de vicepremier, de partea economică - e o soluţie pe care am discutat-o şi pe care o batem în cuie mâine (astăzi - n.n.), dar e un lucru bun“, a spus Ponta. Chiar dacă este neuzual ca un ministru de interne să gestioneze probleme economice, este de amintit că Iohannis a atras investiţii străine importante şi fonduri euro­pene în mandatele sale de primar al Sibiului.

Iohannis va trebui să demisioneze din funcţia de primar al Sibiului înainte chiar de a depune jurământul. Este singura soluţie de a nu intra în conflict cu legea incompa­tibilită­ţilor, a explicat ieri şeful Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) ca răspuns la o solicitare de a exprima un punct de vedere în această speţă venită din partea Secretariatului General al Guvernului. Şi asta, explică ANI, pentru că un membru al guvernului este incompatibil cu orice altă funcţie sau demnitate în afară de cea de senator sau deputat.

De asemenea, un primar este incompatibil cu funcţia de membru al guvernului. Mai mult, un primar nu se poate suspenda şi nu poate fi suspendat din funcţie decât dacă este arestat, drept urmare Iohannis nu se poate (auto)sus­penda (cum ar fi dorit) nici pentru o perioadă foarte scurtă. „Evident că voi face tot ce trebuie pentru a fi în perfectă legalitate şi din punctul de vedere al ANI“, a comentat ieri Iohannis.

Premierul a  spus că ar fi dorit să-l numească încă de ieri pe Iohannis ca ministru de interne, dar acesta a cerut ca procedura să fie amânată până va fi posibil să ocupe şi poziţia de vicepremier. „Azi (ieri – n.n.) nu transmit nimic la Preşedinţie până nu trece de Parlament noua formulă (de organizare a guvernului –n.n.). Domnul Iohannis mi-a spus că vrea când vine să vină în funcţia de ministru de interne, vicepremier, nu doar ministru de interne şi i-am respectat dorinţa domniei sale, mi se pare o dorinţă normală, corectă“, a explicat Ponta.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO