Eveniment

Iohannis: Netanyahu m-a sunat pe tema mutării ambasadei la Ierusalim. Mesajul tranşant al preşedintelui pentru Dragnea şi Dăncilă

Iohannis: Netanyahu m-a sunat pe tema mutării ambasadei...

Autor: Ana Petrescu, Mediafax, Gândul

04.05.2018, 18:30 1655

Criticându-l din nou pe Liviu Dragnea care „a fugit la televizor” să vorbească despre mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a vorbit cu premierul Benjamin Netanyahu despre relocarea misiunii diplomatice, însă aceasta ţine de finalizarea negocierilor de pace din regiune. Şeful statului le-a transmis, totodată, liderului PSD şi premierului că nu vor mai avea „discuţii informale sau de armonizare” . „Dragnea, prin felul în care a procedat, nu mai prezintă un partener de discuţie decât strict instituţional”, a spus preşedintele, scrie Gândul

Şeful statului a susţinut că demersul Guvernului privind mutarea ambasadei la Ierusalim a fost o „greşeală” care acum trebuie reparată. „România nu are niciun interes să-şi strice relaţiile cu Israelul pentru nişte politicieni care nu au înţeles care este rostul lor”, a comentat Iohannis.

El a precizat că nu vrea să vorbească despre memorandum e vreme ce acesta este secret, înţepându-l din nou, fără a-i rosti numele, pe Liviu Dragnea care, în opinia preşedintelui, face parte dintre „cei care se consideră mai importanţi şi au fugit la televizor” să vorbească.

Iohannis nu a respins o dezbatere pe această temă sensibilă. „Discuţia rămâne prospectivă atâta vreme cât condiţiile cerute de ONU şi UE nu sunt respectate. (...) Sunt chestiuni extrem de complicate legate de procesul de pace din Orientul Mijlociu şi poate vă amintiţi când am discutat această chestiune cu premierul Netanyahu, care m-a sunat pe această temă, i-am spus că noi înţelegem dorinţa de a avea capitala acolo şi istoric, cultural există motivaţii puternice pentru această dorinţă, dar mutarea ambasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim ţine mai degrabă de finalizarea şi rezolvarea procesului de pace în zonă decât de voinţa politică a unui actor din Europa”, a spus Iohannis. 
 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că ştie ce conţine memorandumul secret care prevede mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, adăugând că greşeala Guvernului de a nu-l consulta înainte de a porni demersul a fost făcută, dar că acum eroarea trebuie îndreptată.

Întrebat dacă a văzut memorandumul Ministerului Afacerilor Externe pe tema mutării ambasadei României din Israel, Klaus Iohannis a răspuns: "Da, ştiu ce conţine. Părerea mea a rămas aceeaşi. Guvernul nu trebuia să se apuce de o temă care este a preşedintelui fără să discute cu preşedintele. Greşeala a fost făcută. Ceea ce trebuie acum să facem în continuare este să o reparăm, fiindcă nu am absolut niciun interes şi România, ca stat, nu are absolut niciun interes să îşi strice relaţiile foarte bune de prietenie, de exemplu, cu Israelul, pentru nişte politicieni care nu au înţeles care este rostul lor."

Chestionat dacă memorandumul încalcă cumva prevederile legale sau Constituţia, şeful statului a replicat: "După cum memorandumul este secret, nu pot spune. Doar unii au fugit la televizor şi au povestit despre memorandum."

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că relocarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim este o "dorinţă legitimă", precizînd că toate întâlnirile oficiale au loc la Ierusalim. Liderul PSD a spus că premierul israelian, Benjamin Netanyahu, nu poate decât să sprijine intenţia României de a muta ambasada la Ierusalim.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că relocarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim este o "dorinţă legitimă", precizînd că toate întâlnirile oficiale au loc la Ierusalim.

Liviu Dragnea a spus că premierul israelian, Benjamin Netanyahu, nu poate decât să sprijine intenţia României de a muta ambasada la Ierusalim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO