Eveniment

Ioana Maria Vlas insista sa ramana in arest

09.04.2004, 00:00 24



Ioana Maria Vlas, fostul presedinte al SOV Invest - societatea care administra Fondul National de Investitii (FNI), a pledat ieri din nou in fata instantei in favoarea mentinerii sale in arest, contrar celor sustinute de avocatul ei numit din oficiu. Astfel, Vlas a tinut o adevarata pledoarie presedintei de complet, invocand egalitatea cetatenilor in fata justitiei. Vlas a spus ca s-a intors in Romania intrucat a dorit sa se puna la dispozitia justitiei romane si sa nu beneficieze de vreo clementa, adaugand ca refuza "o libertate promiscua".



"In articolul 16 din Constitutie se precizeaza ca nimeni nu este mai presus de lege. Consider ca cei vinovati in aceasta cauza trebuie sa plateasca si ma pun la dispozitia dumneavoastra, a justitiei, care sper ca de aceasta data va actiona fara a fi ca pana acum, legata la ochi si la maini", a spus Vlas.



Discursul ei a fost primit cu aplauze de catre unul din investitorii la FNA aflati in sala de judecata, avertizat de presedintele completului in urma acestei iesiri.



Vlas este in arest din martie 2003, fiind fiind cercetata pentru prabusirea FNI. Procurorii instantei supreme au decis disjungerea faptelor comise de Vlas in cazul FNA fata de cele din dosarul FNI. Pentru a inlatura riscul eliberarii din arest a fostului presedinte al SOV Invest (conform prevederilor constitutionale potrivit carora nici o persoana nu poate sta arestata pe durata urmaririi penale mai mult de 180 de zile), pe numele Mariei Vlas a fost emis, in toamna anului trecut, un alt mandat de arestare provizoriu.



In cadrul sedintei de judecata de ieri, doi dintre inculpatii in procesul privind pagubirea Bancii Agricole - omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu si Nicolae Popa, fostul presedinte al grupului Gelsor - au cerut, prin intermediul aparatorilor, recuzarea instantei Tribunalului Bucuresti care judeca acest caz.



Avocatii au motivat cererile aratand ca instanta s-a antepronuntat in acest caz. "In incheierea trecuta, instanta a notat anumite aspecte legate de fondul cauzei, referindu-se la actele intocmite de procurori. Or daca ne pronuntam numai pe actele procurorilor, ce rost mai are acest proces?", a spus avocatul Aurelian Pavelescu.



Cererea de recuzare urma sa fie judecata in cursul zilei de ieri, instanta stabilind pentru 6 mai urmatorul termen in proces.



Aurelian Pavelescu a tinut sa comenteze discursul lui Vlas, apreciind ca inculpata incearca, prin aceasta "disponibilitate si cooperare" sa obtina condamnarea la o pedeapsa cat mai mica. "Este o tactica inteligenta", a spus Pavelescu.



In dosarul FNA - Banca Agricola sunt inculpati Sorin Ovidiu Vantu, Ioana Maria Vlas, Teodor Irimescu, Liviu Istrate (fost director al Bancii Agricole), Nicolae Popa (fost director al grupului de firme Gelsor) si Gabriel Batran.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO