Eveniment

Ioan Iacob, co-fondator, Qualitance: Avem nevoie de elitele din diaspora. Tehnologia capacitează producţia exponenţial

Ioan Iacob, co-fondator, Qualitance: Avem nevoie de...

Autor: Răzvan Botea

16.11.2018, 16:24 568

România are nevoie de elitele din diaspora şi de dezvoltare tehnologică pentru a recupera decalajul între ţara noastră şi ţările vestice, a spus Ioan Iacob, co-fondator, Qualitance, în cadrul evenimentului ZF „Ce am făcut în ultimii 20 de ani?”.

„În timp ce restul lumii s-a dus inainte intre 1945 si 1989, România mergea înapoi. Este un gap uriaş pe care îl avem faţă de societatea vestică şi trebuie să-l acoperim cumva. Sunt două lucruri ce văd că s-ar putea face: avem nevoie de elitele din diaspora, de know-how-ul lor, avem nevoie de capitalul lor. Cealaltă perspectivă este legată de tehnologie. Tehnologia este factorul care capacitează producţia exponenţial.”

Dacă perioada interbelică a fost una dintre cele mai prospere pentru România, dacă nu chiar cea mai prosperă, perioada postbelică a însemnat un interval de timp mai mare de 50 de ani în care România a rămas cu mult în urma ţărilor vestice.

„În perioada interbelică Romania aduna o masă spectaculoasă de inovaţie, ştiinţă şi business, iar asta spune foarte multe. Înainte să fac efortul de a ma documenta, nu ştiam nimic despre asta, de exemplu unde eram noi în perioada interbelică şi, prin constrast, cât de negri au fost cei 50 de ani de comunism şi cât de mult ne-au dat înapoi.”

Alte declaraţii:

„Când am început compania, am inţeles că se întamplă ceva spectaculos, că tehnologia urma să creeze o revoluţie. Acum 10 ani, când am pornit Qualitance, am conceput un site şi aşteptam să ne sune clienţii. Am aşteptat 6 luni fără să ne sune pentru că acesta era, credeam noi, modelul de business.”

„În momentul de faţă suntem într-un punct unic în istoria umanităţii. Contează mai puţin volumul, numerele, este un moment de revoluţie a capacităţii în zona de tehnologie şi noi am putea acapara momentul ăsta.”

„Am observat că româniii sunt foarte buni la a vorbi despre probleme. Eu sunt naţionalist şi cred că romanii au un fond bun şi sunt inteligenţi, însă ne oprim când am descris şi inţeles problema. Realitatea este că trebuie să trecem în zona de acţiune.”

„Ca mediu de business, ar trebui să ne punem resursele la un loc şi să rulăm proiecte care să mişte lucrurile: de educaţie, politice, etc. Ar fi profitabil pentru businessul nostru, al tuturor, să facem chestia asta.”

„Eu sunt ultralibertarian si cred ca statul este cel mai slab gestionar al capitalului. Statul are 30% din forţa de muncă.”

„ITC poate fi fără niciun dubiu o locomotivă a economiei.”

„În momentul de faţă, în România se întâmplă proiecte, nu doar în Qualitance, în zone cheie din IT cum ar fi inteligenţa artificală.”

„Unui amic i s-a oferit un salariu de 1 milion de dolari plus bonusuri la Facebook în SUA, dar a ales sa se întoarcă în România şi să facă un start-up pe machine learning. Oamenii din România pleacă pe salarii mai mici în alte ţări, caci nu mai cred în educaţie, în resursele ţării.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO