Eveniment

Investitorii ruşi şi saudiţi au renunţat la active americane

Investitorii ruşi şi saudiţi au renunţat la active...

Autor: CătăIina Apostoiu

02.06.2016, 00:00 15346

Investitorii din Rusia şi Arabia Saudită şi-au redus deţinerile totale de titluri americane cu peste 50 de miliarde de dolari în perioada cuprinsă între mijlocul anului 2014 şi 2015 pe fondul turbulenţelor de pe pieţele materiilor prime, scrie Financial Times.

Investitorii ruşi şi saudiţi au vândut acţiuni şi obligaţiuni americane în condiţiile în care preţurile petrolului au scăzut, iar multe monede ale pieţelor emergente, incluziv rubla, s-au depreciat în raport cu dolarul american. Potrivit unui raport anual al Trezoreriei americane, Arabia Saudită şi-a redus deţinerile de acţiuni americane cu 26 miliarde de dolari, până la 52,4 mld. dolari în perioada menţionată. 

Cel mai tânăr miliardar din lume: La 24 de ani are o avere de 1,5 miliarde de dolari. Care este cheia succesului

Cum arată staţiile de metrou din Coreea de Nord. "Unul dintre cele mai misterioase şi frumoase sisteme de tranzit de pe pământ"

La începutul acestei luni, Trezoreria a dezvăluit pentru prima dată nivelul achiziţiilor saudite de titluri guvernamentale americane, acestea scăzând cu 3 miliarde de dolari până la 116,8 miliarde de dolari în perioada februarie-martie a acestui an.

Preţul petrolului Brent a scăzut cu 57% de la vârful din 2014, iar declinul i-a determinat pe miniştrii de finanţe din ambele ţări să caute noi surse de finanţare pentru a-şi reduce deficitele bugetare în creştere.

Investitorii din Rusia au renunţat constant la active americane de la începutul crizei financiare, deţinerile înregistrând mai mult de o înjumătăţire de la vârful din 2008 până la aproximativ 73 miliarde de dolari până la sfârşitul lunii iunie a anului trecut.

În timp ce raportul evidenţiază dificultăţile cu care se confruntă cele două guverne, acesta indică în acelaşi timp apetitul investitorilor străini pentru active americane în condiţiile în care randamentele titlurilor suverane europene şi japoneze au alunecat în teritoriu negativ.

Deţinerile străinilor de titluri americane au atins un nivel record de 17.100 miliarde de dolari în iunie 2015, în creştere cu 4% faţă de anul anterior, investitorii din Marea Britanie, Luxemburg, Insulele Cayman şi Irlanda sporindu-şi deţinerile de astfel de titluri. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO