Eveniment

Investitorii americani sustin revenirea la plafonarea bazei de calcul pentru CAS

26.02.2008, 20:23 18

Investitorii americani din Romania sunt nemultumiti de eliminarea plafonarii bazei de calcul a contributiilor de asigurari sociale (CAS) si recomanda autoritatilor sa reduca deficitul bugetar printr-o mai buna colectare a veniturilor si un control riguros al cheltuielilor si nu prin cresterea fiscalitatii.
Reprezentantii Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham) au anuntat ieri ca recomanda autoritatilor sa revina la plafonarea bazei de calcul a tuturor contributiilor de asigurari sociale si de sanatate la un nivel de pana la 5 salarii medii pe economie.
"Romania in ansamblu este o tara cu fiscalitate ridicata daca avem in vedere pe langa cota unica si nivelul celorlalte contributii pe care trebuie sa le plateasca atat angajatii, cat si angajatorii. Recomandam revenirea la plafonarea bazei de calcul a tuturor contributiilor de asigurari sociale si de sanatate", spun oficialii organizatiei.
Autoritatile au decis eliminarea plafonului bazei de calcul a CAS, de 5 salarii medii brute pe economie, in doua transe, una de la 1 august 2007, cealalta de la inceputul acestui an.
In opinia companiilor americane, eliminarea plafonarii a avut efecte negative atat asupra investitorilor care doresc sa atraga forta de munca performanta prin plata unor salarii corespunzatoare, cat si asupra Romaniei "care se confrunta cu un exod masiv de specialisti si manageri performanti din cauza unui nivel de fiscalitate si contributii sociale si de sanatate impovarator".
"Recomandam Guvernului, in vederea reducerii deficitelor, sa amelioreze colectarea veniturilor la bugete precum si un control riguros al cheltuielilor bugetare", au mai spus reprezentantii AmCham.
Investitorii americani considera ca in prezent are loc o inrautatire a procesului de consultare si dialog intre institutiile guvernamentale si mediul de afaceri si spun ca adoptarea unor legi fara consultarea prealabila a comunitatii de afaceri creeaza confuzii in randul investitorilor. AmCham numara peste 270 de membri, companii locale si multinationale, asociatii profesionale si de afaceri din diferite domenii de activitate care au stranse legaturi cu SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO