Eveniment

Investitorii americani sustin plafonarea contributiilor la CAS

16.04.2008, 17:48 22

Costurile mari cu contributiile sociale determina migrarea managerilor romani si a fortei de munca competente, spun reprezentantii Camerei de Comert Americana (AmCham) in Romania care recomanda autoritatilor limitarea contributiilor la cinci salarii medii pe economie.
"Romania este una dintre putinele tari din regiune in care nu exista un plafon pana la care sa fie platite asigurarile sociale si de sanatate. Indiferent cat este salariul unui angajat, asigurarile platite reprezinta un procent fix din acesta", a declarat Peter de Ruiter, vicepresedinte al AmCham, care este si partener al PricewaterhouseCoopers in Romania.
Potrivit AmCham, Romania se confrunta cu plecarea unui flux mare de forta de munca competitiva si de manageri ca urmare a legislatiei stricte in domeniu, propunerea AmCham fiind ca pentru sumele din salariu care depasesc contravaloarea a cinci salarii medii angajatorul sa nu mai achite contributii la asigurarile sociale si de sanatate. Cu alte cuvinte, reprezentantii investitorilor americani recomanda reintroducerea plafonului de cinci salarii pentru care sa se plateasca CAS.
La finele anului trecut, guvernul a modificat Codul fiscal si a eliminat prevederea potrivit careia persoanele cu venituri mai mari de cinci salarii medii brute pe economie sunt scutite de la plata contributiilor de asigurari sociale."Aceste contributii afecteaza investitorii care vor sa atraga forta de munca competenta prin salarii adecvate", sustin oficialii AmCham.
Reprezentantii Camerei de Comert Americane au mai anuntat ca au elaborat, impreuna cu alte sapte asociatii de afaceri, un proiect de modificare a legii investitiilor, care a fost inmanat autoritatilor.
"Vom asista la al optulea an consecutiv de crestere economica a Romaniei, iar unul dintre obiectivele noastre este de a sustine si de a atrage cat mai multe investitii straine", spune Cristian Colteanu, directorul regional al General Electric pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova.
AmCham numara 270 de membri, cifra de afaceri cumulata a acestora fiind de opt mld. dolari. "Pe termen lung cred ca ne asteapta un an de crestere, de investitii straine in domeniul energiei, energie alternativa, de IT, mediu si sanatate. Daca ne uitam la numarul de membri, acesta creste cu circa 15% pe an, fapt care se reflecta si in mediul economic romanesc", spune Alexandra Gatej, presedintele AmCham.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO