Eveniment

Investitiile straine directe vor depasi 7,6 miliarde de euro

Investitiile straine directe vor depasi 7,6 miliarde de euro

Click pentru imaginea marita

07.05.2007, 18:28 16

Conform acestor estimari, anul 2007 ar putea aduce a doua valoare in istorie pentru investitiile straine directe, dupa recordul absolut de anul trecut, cand intrarile de capital sub aceasta forma au fost de 9,1 miliarde de euro.
Daca sunt excluse de anul trecut cele 2,2 miliarde de euro incasate de statul roman din privatizarea BCR, investitiile straine directe de anul trecut s-au ridicat la 6,9 miliarde de euro, sub cifra estimata oficial anul acesta.
Pana acum, estimarea de aproape 8 miliarde de euro este cea mai optimista, depasind prognozele de 5-6,5 miliarde de euro avansate de institutiile financiare internationale pentru Romania.
"Deocamdata, estimarea la care am ajuns este de 7,6 miliarde de euro, dar vom face o ultima reevaluare a contului de capital si financiar (capitol al balantei de plati care include investitiile straine directe - n. red.), care ar putea aduce cifra finala spre 8 miliarde de euro", a declarat pentru ZF Ion Ghizdeanu, presedintele CNP.
Pana acum, Banca Nationala, institutia care publica lunar datele privind investitiile straine, a raportat o reducere a acestora in primele doua luni ale anului, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, investitiile straine din primele doua luni pe 2007 au fost de 868 de milioane de euro, in scadere cu 28% fata de aceeasi perioada din 2006, cand au depasit 1,2 miliarde de euro.
Ghizdeanu crede insa ca aceasta reducere este temporara, fiind cauzata de o intarziere in asteptarile investitorilor, care trebuie "sa vada cum functioneaza" intrarea pe piata din Romania de dupa aderarea la UE, inclusiv in domeniul facilitatilor si al ajutoarelor de stat.
Desi la un nivel aproape record, investitiile straine nu vor putea tine pasul cu cresterea puternica a deficitului extern. Conform estimarilor Comisiei, deficitul de cont curent, care masoara iesirile nete de valuta din tara, va fi anul acesta de 13,35 de miliarde de euro, adica 11,5% din PIB.
Cu alte cuvinte, intrarile de investitii straine vor acoperi cel mult 60% din deficitul extern, cea mai redusa rata din ultimii patru ani. Anul trecut, rata de acoperire a iesirilor de valuta prin investitii straine a fost de peste 90%.
Deficitul de cont curent este in acest moment principala problema a economiei, din cauza cererii de consum satisfacute in principal din import si a raspunsului mult mai lent al exporturilor. In ultimele sapte luni, Comisia a rectificat in sus estimarile privind deficitul de cont curent pe 2007 de trei ori, de la 10 miliarde de euro la 13,35 mld. euro.
Ghizdeanu a mai precizat ca procesul de dezinflatie va continua anul acesta, pasul urmator fiind inca o reducere usoara a inflatiei anualizate (pe ultimele 12 luni) in luna aprilie. Aceasta a coborat pana la 3,66% la finele lunii martie. In aprilie, Comisia de Prognoza estimeaza o inflatie lunara de 0,4%, care ar putea duce inflatia anualizata in jurul valorii de 3,6%, adica la un nou minim istoric.
Recent, Comisia a rectificat in jos asteptarile privind inflatia pe anul acesta, de la 4,3% la 4% pentru inflatia medie si de la 4,3% pana la 4,2% pentru inflatia la sfarsitul anului.

Salariul mediu, in premiera peste 300 de euro
Salariul mediu net pe economie a depasit pentru prima data in ultimii 17 ani pragul de 300 de euro, fiind de 305 euro (1.013 lei) in luna martie. Conform datelor de la Institutul National de Statistica, salariul mediu a crescut datorita acordarii primelor de Paste si a unor cresteri de productie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO