Eveniment

Investitiile straine directe n-au acoperit decat 46% din deficitul extern

27.02.2004, 00:00 18



In sfarsit, BNR a tras linie: cresterea exploziva a deficitului comercial a amplificat dezechilibrul contului curent al Romaniei pe 2003 pana la 2,9 miliarde de euro, cu aproape 80% peste nivelul inregistrat la sfarsitul anului precedent. Investitiile straine directe au acoperit numai 46% din suma, finantarea fiind sustinuta cu un miliard de euro din imprumuturi externe.



In functie de estimarile luate in calcul pentru produsul intern brut (in jur de 58 - 58,5 miliarde de euro), ponderea deficitului de cont curent s-ar putea plasa la limita pragului de 6%.



Dezechilibrarea balantei externe a fost provocata cu precadere de cresterea deficitului comercial cu nu mai putin de 1,2 miliarde de euro in preturi FOB/FOB, ca urmare a unei cresteri a importurilor cu 2,3 miliarde (12%), pana la 22,2 miliarde de euro. In acelasi timp, exporturile nu au reusit decat un plus de 1,1 miliarde de euro, pe baza unei cresteri de 6,4%, adica la jumatate din dinamica importurilor. La deficitul balantei comerciale s-a adaugat cel al veniturilor, care au adus un minus de 630 milioane de euro, cu circa 30% mai mare decat in 2002.



Romania a atras anul trecut investitii straine directe in valoare de 1,35 miliarde de euro, care au acoperit in proportie de numai 46% nevoile de finantare a deficitului de cont curent. Capacitatea slaba de atragere a investitiilor straine a continuat astfel sa individualizeze Romania comparativ cu alte tari din regiune care reusesc sa-si finanteze deficite de cont curent chiar de 7% din PIB integral din intrari de investitii straine directe. Iar aceasta ridica semne de intrebare asupra capacitatii Romaniei de a sustine si in 2004 un deficit de proportiile din 2003.



Nivelul redus al contributiei investitiilor straine a fost compensat de



amprumuturi externe contractate pe termen lung in valoare totala de un miliard de euro.



De asemenea, investitiile de portofoliu au contribuit cu un sold de numai jumatate de miliard, nivel apropiat celui inregistrat in 2002.



Banii trimisi de romanii care muncesc in strainatate au mai indreptat balanta contului curent cu un sold pozitiv de 1,4 miliarde de euro, care a reusit de-abia in ultima luna din 2003 sa inregistreze o minima crestere comparativ cu 2002.



Desi numarul celor plecati legal la munca in strainatate a continuat sa creasca, pana la circa 1,8 milioane, soldul transferurilor a ramas in multe luni inferior celui din aceeasi perioada a anului trecut. Oricum, aceasta sursa de bani nu poate tine pasul cu viteza din ce in ce mai rapida a deficitului comercial.



Balanta serviciilor a consemnat, la randul sau, un sold pozitiv cu 21 milioane de euro mai mare decat in 2002. Aceasta evolutie a avut loc in ciuda injumatatirii excedentului balantei transporturilor, pana la 66 milioane de euro, si a majorarii deficitului balantei turismului, care a ajuns la 72 milioane de euro.



Balanta de plati externe pe 2003 consemneaza o diminuare semnificativa a iesirilor de capital realizate "pe langa" sistemul bancar, care au insumat numai 181 milioane de euro, fata de 870 milioane de euro in 2002.



La nivelul anului trecut, Romania a continuat sa-si majoreze datoria externa, care a atins 15,2 miliarde de euro, in urma unei cresteri de 4,8%. In paralel, rezervele valutare administrate de Banca Nationala au incheiat 2003 cu un plus de numai jumatate de miliard de euro, pana la 7,1 miliarde de euro, ca urmare a vanzarilor de valuta pe piata interbancara in ultimele luni ale anului. Ceea ce inseamna o crestere decembrie 2003 la decembrie 2002 de circa 2,7%, adica aproape jumatate din ritmul de majorare a datoriei externe. In conditiile majorarii spectaculoase a importurilor, activele valutare nu mai acopereau la sfarsitul lui 2003 decat 3,9 luni de importuri, fata de 4,2 luni la sfarsitul lui 2002. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO