Eveniment

Investitiile straine directe au cazut la un sfert fata de luna iulie a anului trecut. Cum comentati?

Investitiile straine directe au cazut la un sfert fata de luna iulie a anului trecut
13.09.2009, 19:10 21

Ritmul de scadere s-a accentuat, dupa ce in iunie investitiileau scazut la jumatate fata de nivelul din acelasi interval de anultrecut. In plus, investitiile straine directe nu au mai reusit saacopere in totalitate deficitul de cont curent din iulie, cum s-aintamplat in lunile precedente.

In primele sapte luni, investitiile straine au ajuns la 3,09mld. euro, in scadere cu 47,9% fata de valoarea inregistrata inacelasi interval din 2008, de 5,9 mld. euro, potrivit datelorBNR.

"Cea mai mare parte a acestor investitii au avut ca destinatieeconomia reala, in timp ce sectorul bancar a atras aproximativ 10%din total", a comentat Florin Sinca, analist in cadrul BCR. Dintotalul investitiilor aferente primelor sapte luni, participatiilela capital au reprezentat 41,2%, creditele intra-grup 48,6%, iarprofitul reinvestit 10,2%.

Declinul investitiilor din acest an este in ton cu estimarileanalistilor, care au mers pana la scadere de 50% sau chiar mai multpentru intreg anul 2009 fata de anul trecut, cand volumul total alinvestitiilor straine directe a depasit 9 mld. euro.

Deficitul extern continua ajustarea

Deficitul de cont curent, care masoara iesirile nete de valutadin economie, a continuat ritmul accelerat de ajustare inconditiile contractiei economiei.

Dupa primele sapte luni, deficitul contului curent al balanteide plati a ajuns la 2,7 mld. euro, in scadere cu 73,8% fata deaceeasi perioada din 2008, contractia fiind apropiata de ceainregistrata in primele sase luni, de 73,3%.

Influenta determinanta asupra reducerii soldului contului curenta avut-o deficitul balantei comerciale, care a insumat 3,2 mld.euro, in scadere cu 69,4% comparativ cu perioada ianuarie-iulie2008.

Exporturile au avut in continuare o performanta buna, fiindsprijinite de stimulii guvernamentali din tarile zonei euro, cum arfi cei pentru inlocuirea autoturismelor vechi.

Serviciile au avut in primele sapte luni o contributie negativala deficitul de cont curent de 42 mil. euro, desi in perioadasimilara din 2008 au sprijinit restrangerea dezechilibrului cu 414mil. euro. Pe de alta parte, veniturile au avut un deficit de 1,68mld. euro, cu 48,73% mai redus fata de valoarea de 3,28 mld. eurodin intervalul similar al anului trecut.

Transferurile curente au continuat sa inregistreze un soldpozitiv, desi in scadere, avand o contributie neta la reducereadeficitului de 2,24 mld. euro, in coborare cu 27,24% fata desurplusul de 3,08 mld. euro din intervalul ianuarie - iulie2008.

Scade datoria pe termen scurt

Datoria externa pe termen scurt a scazut cu 5,2 mld. euro inperioada decembrie 2008 - iulie 2009 in paralel cu majorareadatoriei pe termen mediu si lung ca urmare a contractariipachetului de finantare externa de la FMI si Comisia Europeana.

Datoria externa pe termen mediu si lung a ajuns la 31 iulie la59,7 mld. euro, reprezentand 77,8% din total datorie externa, increstere cu 16,7% comparativ cu finele anului trecut.

Totodata, datoria externa pe termen scurt a fost dupa primelesapte luni de 17,01 mld. euro, respectiv 22,2% din total datorieexterna, in scadere cu 23,3% fata de 31 decembrie 2008.

Rezervele internationale ale bancii centrale acopera in prezent8,7 luni de importuri de bunuri si servicii, in comparatie cu 5,7luni in decembrie 2008.

Datoria publica directa, respectiv imprumuturi externecontractate direct de Ministerul Finantelor Publice si autoritatileadministratiei publice locale, a crescut cu 14% in primele sapteluni, de la 9 mld. euro la 10,27 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO