Eveniment

Investitiile straine ar putea trece de 10 miliarde de euro

Investitiile straine ar putea trece de 10 miliarde de euro
12.09.2008, 21:42 10

Investitiile straine directe ar putea sa depaseasca in acest an pragul de 10 mld. euro, dupa ce in primul semestru au atins nivelul de 4,75 mld. euro, potrivit presedintelui Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu.
"Este de asteptat ca nivelul investitiilor straine directe in Romania sa depaseasca in acest an 10 mld. euro. In primul semestru investitiile directe au acoperit 61% din deficitul de cont curent", a afirmat presedintele INS.
Datele statistice arata ca in prima jumatate a anului cea mai mare parte a investitiilor straine, respectiv 4,1 mld. euro, au fost directionate spre sectorul economic (87%), in timp ce sectorul bancar a atras 13% din total, reprezentand 638 mil. euro.
In ceea ce priveste investitiile realizate de rezidentii romani in strainatate, acestea au ajuns in primul semestru la 87 mil. euro.
Analizand investitiile straine directe in structura se observa ca participatiile la capital au avut in primul semestru cea mai mare pondere de 33,3%, fiind urmate de profiturile reinvestite cu un procent de 27% din total.
Comparativ cu primul semestru al anului trecut, investitiile au crescut cu 59,5%, volumul din perioada ianuarie-iunie 2008 reprezentand mai mult de 67% din cel aferent intregului an 2007.
De altfel, prima jumatate a acestui an marcheaza un record in atragerea investitiilor straine, valoarea acestora fiind de peste trei ori mai mare fata de aceeasi perioada din 2004. Pana acum, cel mai mare nivel al investitiilor atrase in primul semestru il detinea 2006, cu 3,2 mld. euro.
Valoarea avansata de seful Statisticii pentru intregul an este similara cu cea anuntata de ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian.
"Putem spera in acest an sa doboram recordul psihologic de 10 mld. euro, in conditiile in care dupa primele sase luni valoarea investitiilor straine directe a fost de 4,8 mld. euro, iar seriile anuale de date ne arata ca in a doua jumatate a anului valoarea lor creste", a spus Vosganian.
Putin mai rezervata in estimari a fost Agentia Romana pentru Investitii Straine care, desi si-a revizuit previziunile, mizeaza pe doar 8 mld. euro. Romania a atras anul trecut investitii straine de 7 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO