Eveniment

Investiţiile publice au scăzut cu 17% în primele două luni

no title

Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor

Autor: Mihaela Claudia Medrega

27.03.2011, 23:41 52

Cheltuielile de investiţii făcute de stat au scăzut în primeledouă luni ale anului cu peste 17% comparativ cu aceeaşi perioadădin 2010, însumând numai 1,3 mld. lei, în timp ce veniturilebugetare totale au urcat cu 8,3%, la 27,5 mld. lei.

Astfel, bugetul statului a continuat în februarie să încasezevenituri mai mari, datorită plusului consistent adus de TVA, însăautorităţile amână cheltuielile pentru investiţii care ar trebui sătragă economia din recesiune.

Guvernul se lăuda că a primit acceptul FMI pentru a da drumulcheltuielilor de investiţii încă de la începutul anului, însăcifrele nu arată un proces investiţional încurajator din parteastatului.

Analiştii au susţinut în nenumărate rânduri că inves­tiţiilepublice nu ar trebui diminuate, mai ales în această perioadă cândsectorul privat încă suferă şi economia nu şi-a revenit complet.Soluţiile corecte pentru respectarea ţintei de deficit ţin înspecial de tăierea cheltuielilor inutile, nu de reducereaalocărilor pentru investiţii.

Pentru primul trimestru, ţinta maximă pentru deficit a fostmajorată la 8 mld. lei, tocmai pentru a angaja cheltuieli mai maripentru investiţii. După primele două luni deficitul a ajuns la 2,3mld. lei (0,43% din PIB).

Potrivit Ministerului Finanţelor, cheltuielile pentruin­vestiţii care includ cheltuielile de capital, precum şi celeaferente programelor de dezvoltare finanţate din sur­se interne şiexterne au fost pe primele două luni în sumă de 3,7 mld. lei,respectiv 0,7% din PIB. Suma reprezintă 12,4% din totalulcheltuielilor bugetare totale, care au coborât la sfârşitul luniifebruarie la 29,8 mld. lei, cu 4,4% sub nivelul din aceeaşiperioadă de anul trecut.

Anul trecut, în ultima lună din fiecare trimestru Finanţele auajustat cheltuielile de capital pentru a reuşi să respecte ţintelefiscale. Dar anul trecut încasările buge­tare nu erau pe plus, caîn primele două luni din acest an. "Majoritatea măsurilor necesarepentru a atinge consolidarea bugetară au fost deja luate. Acumtotul depinde doar de măsura în care Guvernul Ro­mâniei îşi vamenţine poziţia şi se va abţine de la a mări din nou cheltuielilefiscale", spune Ionut Dumitru, economistul-şef al RaiffeisenBank.

Dacă în ianuarie cheltuielile cu bunuri şi servicii înregistrauo scădere de 3,3%, în februarie au revenit pe creştere, depăşind cu10,3% nivelul din a doua lună a anului trecut. În schimb, lacheltuielile de personal a continuat trendul de scădere, înfebruarie înregistrându-se un minus de 26% faţă de aceeaşi lună din2010.

Ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu a declarat însă vinerică Guvernul ar putea decide la sfârşitul anului majorareasalariilor bugetarilor pentru a recupera întreaga scădere realizatăla jumătatea anului 2010 dacă încasările bugetare vor continuaevoluţia ascendentă din ultimele luni.

Întrebat despre TVA redusă la alimente, Ialomi­ţianu a spus căva încerca să-i convingă pe deputaţi să reexamineze legea, deoareceajustarea taxei nu va ieftini produsele, dar va pune în pericolcheltuielile cu salariile, cele sociale şi investiţiile.

Deşi în ultimul an randamentele au fost mai mici, menţinându-sepe palierul de 7%, faţă de peste 10% în 2009, cheltuielile cudobânzile plătite de Finanţe au fost mai mari în primele două lunidin acest an întrucât baza de calcul - volumul datoriei - acrescut. În ianuarie ritmul de creştere al cheltuielilor cudobânzile a fost de 33,3%, pentru ca în februarie să se apropie de40%.

Ce s-a întâmplat la principalele venituri

Sumele aduse la buget de TVA şi-au continuat ascensiunea. Dacăîn ianuarie se înregistra o creştere a colectărilor de 28,3%, înfebruarie dinamica încasărilor din TVA a fost de 41% comparativ cuaceeaşi perioadă din 2010, când cota de impozitare era de 19%, mairedusă cu cinci puncte procentuale decât în prezent. Evoluţiaîncasărilor ar putea fi explicată şi printr-o posibilă taxare aunor zone nefiscalizate anul trecut şi redresarea consumului.

Încasările din contribuţii sociale, cea mai importantă resursăpentru bugetul general, au revenit în teritoriul pozitiv,înregistrând în februarie o creştere de 2,9% faţă de aceeaşi lunădin 2010, după o scădere de 1,4% în ianuarie.

Semne privind posibila revenire a economiei au venit şi de laîncasările din impozitul pe profit. Dacă în ianuarie se întregistrao scădere a sumelor colectate din acest impozit cu 32,7%, înfebruarie s-a raportat un plus de 17,1%.

În schimb, veniturile din impozitul pe venit au trecut de la ouşoară creştere de 2,4% în ianuarie, la o scădere de 16% înfebruarie 2011 comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO