Eveniment

Investitiile franceze in Romania depasesc 3,5 mld. euro

06.07.2007, 18:55 16

Valoarea investitiilor realizate de companiile franceze in Romania se ridica la cel putin 3,5 miliarde de euro, prezenta franceza urmand sa se intareasca in viitor, a declarat ieri Hevre Bolot, ambasadorului Frantei la Bucuresti.
Intrebat daca Franta nu invidiaza Austria pentru prima pozitie pe care o detine in topul investitiilor straine in Romania, diplomatul francez - al carui mandat in Romania expira la finele acestei luni - a replicat ca, spre deosebire de alte tari care investesc aici si care si-au concentrat activitatea doar in anume domenii, Franta este prezenta in toate sectoarele.
"Cele mai importante 50 de companii franceze prezente in Romania se afla printre primii trei jucatorii din domeniul lor de activitate. Eu nu cunosc investitori nefericiti in Romania", a spus Bolot.
Prezenta franceza in Romania se va intari in viitor, sustine ambasadorul care a adaugat ca valoarea investitiilor in domeniul lucrarilor publice si al constructiilor a crescut anul acesta cu circa 20%.
Florence Dobelle, sefa Misiunii Economice de pe langa Ambasada Frantei, sustine ca, dupa aderarea Romaniei la UE, exista o cerere crescanda de intrare pe piata romaneasca din partea firmelor franceze, dar aici intervine o problema destul de importanta: cea a lipsei resurselor umane.
"Cresterea se datoreaza in special intrarii Romaniei in UE, intrucat investitorii francezi si-au intarit increderea in piata romaneasca, privind-o in contextul regiunii. Dar lipsa resurselor umane cere o abordare strategica din partea companiilor care intentioneaza sa desfasoare afaceri in Romania", a afirmat ea. Ea a aratat ca in prezent in Romania sunt inregistrate 4.800 de firme cu capital francez, fata de 4.000 anul trecut.
Patrick Gelin presedintele BRD-Groupe Societe Generale, unul dintre cei mai importanti investitori francezi, si presedinte al Consiliului Investitorilor Straini, a afirmat ca statisticile privind valoarea investitiilor franceze in Romania sunt destul de greu de cuantificat. De exemplu, sustine el, banca pe care o conduce a fost evaluata la momentul cumpararii la 400 mil. euro, iar in prezent valoarea investitiilor realizate in dezvoltarea BRD-Soc Gen a ajuns la 600 mil. euro, activele nete fiind de 550 mil. euro.
Printre cele mai importante companii care au investit in Romania se numara Renault - proprietarul Automobile Dacia, Saint-Gobain Glass sau Carrefour.

600 de locuri de munca la bursa Carrefour
Carrefour ofera pentru hipermarketul pe care il va deschide in cadrul Polus City Center din Cluj 600 de locuri de munca, la o bursa care va avea loc in perioada 9 iulie - 6 august. "Bursa va debuta in 9 iulie. Pana in 20 iulie va fi pus la dispozitie un TelVerde (telefon cu acces gratuit) pentru programarea aplicantilor. Intre 20 iulie si 6 august, se vor realiza interviurile pentru angajare", a declarat directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj, Daniel Don. )Mediafax)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO