Eveniment

Investitiile facute de firmele straine, se vad bine pe bursa

20.01.2006, 20:34 13

Titlurile unor companii din Europa Occidentala, cu activitati in Europa de Sud-Est, inclusiv in Romania, vor avea in acest an o evolutie buna, ca urmare atat a activitatilor acestor grupuri, cat si a posibilitatilor de castig de pe piata sud-est europeana, transmite Reuters. In aceasta categorie intra OMV, OTE sau EFG Eurobank.

Actiunile companiilor din unele state situate in extremitatile Europei Occidentale, cum ar fi Austria, Grecia si Portugalia, se plaseaza rareori in atentia mediului de afaceri din regiune, insa analistii considera ca situatia urmeaza sa se schimbe in acest an.

Pentru acest an, economistii indica o evolutie buna pentru titlurile companiilor de telecomunicatii OTE - care detine pachetul majoritar de actiuni al operatorului de telefonie RomTelecom, Cosmote - care detine 70% din Cosmote Romania (fosta CosmoRom) si Telekom Austria (care a achizitionat Mobilkom, cel mai important operator de telefonie mobila din Bulgaria), precum si pentru banca EFG Eurobank (actionarul majoritar al Banc Post), interesata de preluarea Casei de Economii si Consemnatiuni.

"Eurobank este o poveste de succes. Credem ca evaluarea actuala ofera un punct de intrare atractiv al actiunilor. In ceea ce priveste Cosmote, preconizam ca vom vedea o continuare a rezultatelor bune din 2005 si o dezvoltare rapida in Balcani. OTE ar trebui sa beneficieze de avansul Cosmote", se arata intr-o analiza a Merrill Lynch pentru acest an.

Economistii sunt atrasi de Austria intrucat este un punct de legatura cu Europa de Est, regiune in care diferenta dintre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare a inceput sa se reduca, majoritatea statelor din zona aderand la Uniunea Europeana in 2004.

Printre companiile cu activitati in regiune, nominalizate de analisti, se numara Erste Bank, castigatorul cursei pentru privatizarea BCR, cu o prezenta extinsa in Europa de Est, precum si grupul petrolier OMV.

"Preferatul nostru este OMV si am fost incantati cand au cumparat Petrom. Am crezut ca piata a fost pesimista in ceea ce priveste perspectivele din Romania. Pot face inca multe lucruri", a declarat Stuart Fraser, director al fondului european de investitii Standard Life Investments.

De asemenea, Alpha Bank, a doua mare institutie elena de credit, a anuntat un program agresiv de extindere in urmatorii trei ani in Europa de Sud-Est.

Titluri precum cele ale companiei austriece OMV, ale bancii elene Alpha Bank sau ale grupului OPAP, care activeaza in domeniul jocurilor de noroc din Grecia, se plaseaza in general printre actiunile cele mai tranzactionate dintre cele care alcatuiesc indicele FTSEurofirst 300.

In 2005, OMV a fost principalul castigator din FTSEurofirst 300, cu o crestere de 123,3%, in principal ca urmare a majorarii preturilor energiei.

Actiunile OPAP au inregistrat anul trecut o crestere de 40%, ceea ce a dus la majorarea indicelui elen.

Indicele portughez PSI20 a avut un avans de doar 13,5%, principalele grupuri care au participat la aceasta crestere fiind banca Millenium bcp - care a pierdut cursa pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane in favoarea Erste Bank - si compania energetica EDP, cu 23%, respectiv 19%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO