Eveniment

Investitiile BERD pe locuitor sunt mai ridicate in Macedonia decat in Romania

11.02.2003, 00:00 16

Romania se situeaza pe locul al treilea din punct de vedere al investitiilor BERD, cu 2,017 miliarde de euro in perioada 1991-2001, dar se afla in pozitia a noua dupa nivelul investitiilor pe cap de locuitor, in urma unor tari ca Macedonia, Slovenia, Croatia si Ungaria.
Datele sunt prezentate in raportul asupra activitatii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare prezentat de Parlamentul European.
In ceea ce priveste volumul de investitii din primii zece ani de activitate ai BERD, Romania a obtinut 9,97% din sumele totale acordate (20,2 miliarde de euro) si este depasita doar de Polonia (2,56 miliarde de euro - 12,7%) si Federatia Rusa (4,27 miliarde de euro - 21,1%).
Nivelul pe cap de locuitor este cu 83% peste medie, dar cu mult in urma altor state, care au obtinut finantari mai reduse in volum absolut dar mai ridicate pe locuitor.
Cel mai ridicat nivel pe cap de locuitor a fost consemnat in Estonia, de 5,36 ori mai mult in comparatie cu media, in conditile in care Banca a investit in aceasta tara doar 367 milioane de dolari.
Urmatoarele pozitii sunt ocupate de Slovenia, Croatia, Slovacia, Letonia, Ungaria, Macedonia, Lituania. Din punct de vedere al sumelor investite de BERD pe cap de locuitor, Romania se afla inaintea altor state, cum sunt Cehia, Bulgaria, Polonia, Bosnia, Kazahstan, Republica Moldova.
Comitetul pentru probleme economice si monetare al Parlamentului European, care a elaborat raportul, sustine implicarea BERD in finantarea intreprinderilor mici si mijlocii, apreciind ca rolul bancii nu este acela de a credita marile firme transnationale.
Autorii raportului sustin proiectele mici cu atat mai mult cu cat ei sunt de parere ca statele in tranzitie in care opereaza BERD nu au capacitatea de a absorbi finantari mari, ca urmare a deficientelor administrative.
BERD a fost infiintata in 1991 pentru a sustine tranzitia la economia de piata a celor 27 de state din Europa centrala si de Est si fosta Uniune Sovietica.  
Banca este cel mai mare investitor din regiune si are 62 de actionari. Activitatile BERD includ finantarea bancilor locale, a companiilor si participarea la dezvoltarea serviciilor de utilitate publica.  Institutia financiara are si o misiune politica, intrucat opereaza numai in statele care sunt guvernate in mod democratic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO