Eveniment

Investitii straine directe de 1,3 mld. euro dupa opt luni

25.10.2004, 00:00 14

Valoarea investitiilor straine directe atrase de Romania in primele opt luni se ridica la 1,3 miliarde de euro, in crestere cu 43% fata de perioada similara din 2003, potrivit Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), care citeaza datele furnizate de Banca Nationala a Romaniei.
Cele mai multe investitii au fost absorbite de domenii precum industria auto, a mobilei, a componentelor electronice si IT, serviciile si piata imobiliara.
Agentia Romana pentru Investitii Straine este implicata in acest moment in 45 de proiecte cu o valoare totala de 2,7 miliarde de euro, aflate in diferite stadii, de la decizia asupra localizarii investitiei, pana la finalizarea investitiei sau inceperea productiei. Investitiile sunt in majoritate de tip greenfield si au beneficiat de facilitatile legislative specifice, acordate investitorilor, precum si de localizarea in parcuri industriale din diferite zone ale tarii. "Pana la sfarsitul acestui an, prin finalizarea proiectelor aflate in curs de implementare, se estimeaza crearea unui numar de 10.800 de noi locuri de munca", apreciaza oficialii ARIS.
La portofoliul de proiecte asistate de Agentie s-au adaugat in septembrie si octombrie, compania Montupet din Franta, cu o investitie de 120 milioane de euro si Coficab Tunisia cu 25 milioane de euro, ambele in componente auto, in timp ce compania Pirelli a anuntat demararea la Slatina a parteneriatului cu Continental in cadrul noii fabrici Cord Romania (investitie de 40 milioane de euro). Tot in aceasta perioada, din portofoliul de proiecte asistate de ARIS, a intrat in lucru fabrica de caramizi Wienerberger de la Gura Ocnitei - Dambovita (20 milioane de euro) si a fost anuntata intentia concernului german Tengelmann de a lansa un lant de 120 de supermarketuri in toate marile orase ale tarii, investitia ridicandu-se la 200 milioane de euro.



La Registrul Comertului, 1,1 mil. euro
Alaturi de datele BNR, ARIS utilizeaza si statistici realizate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), dar datele nu corespund niciodata din cauza faptului ca cele doua intitutii utilizeaza formulele de calcul diferite. Formula BNR este agreeata de Fondul Monetar International.
Astfel, potrivit datelor ONRC, nivelul investitiilor straine atrase de Romania in primele opt luni se ridica la 1,1 miliarde de euro, in crestere cu 45% fata de perioada similara a anului trecut.
Numarul societatilor nou-infiintate a fost in august de 847, cu un capital social subscris de 3,3 mil. euro. Cele mai multe dintre acestea au fost infiin?ate in Bucuresti (273) si in judetele Timis (64) si Cluj. Ca si in lunile anterioare, investitorii italieni au fost cei care au infiintat cele mai multe firme in august - 212 (reprezentand 25% din totalul societatilor noi). Ei sunt urmati de cei germani, cu 123 de societati, si cei unguri, cu 75 de firme.
Date ONRC arata ca, in topul societatilor comerciale dupa participarea straina la capitalul social total subscris, in luna august pe primul loc se situeaza Banca Comerciala Robank (investitor majoritar din Ungaria) - cu o valoare a capitalului social subscris de 54,7 mil. euro, locul doi fiind ocupat de Romania Hypermarche (investitor majoritar din Olanda) cu 20 mil. euro). Cele doua sunt urmate de Friesland Romania (investitor majoritar din Olanda) - 4,9 mil. euro, de Sitindustrie Romania (Italia) - 4 mil. euro si de Alcoa Romania (Sania) - 3,9 mil. euro.
Romania a atras anul trecut investitii straine directe in valoare de 1,8 miliarde de dolari (1,6 miliarde de euro), iar pentru acest an, autoritatile estimeaza o crestere de 25% a investitiilor, pana la doua miliarde de euro.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO