Eveniment

Investitia Voestalpine, mai aproape de Romania

02.09.2008, 20:01 21

Grupul siderurgic austriac Voestalpine ar putea incheia, in cursul lunii septembrie, un memorandum de intelegere cu Guvernul privind constructia unui combinat de productie a otelului in Romania, potrivit unor surse apropiate negocierilor, citate de site-ul SteelGuru.
Sursele au declarat ca memorandumul urma sa fie semnat la 31 iulie, dar termenul a fost amanat in urma unor neintelegeri referitoare la terenul care trebuia concesionat de guvernul roman. Investitia grupului austriac este estimata la 5 mld. euro.
"Modificarile sunt minore. In prezent, sunt operate schimbarile cerute de Guvern, ca si problemele legate de costurile de decontaminare a terenului care va fi concesionat, daca este poluat", au aratat sursele. In prezent, guvernul cauta solutii prin care sa ofere Voestalpine o alternativa la un teren din jurul Portului Constanta, cu o suprafata de 50 ha, solicitat de compania austriaca, a carui concesiune a fost castigata prin licitatie de societatea Comvex, in iunie 2008.
Comvex este cel mai mare operator de marfuri de la Marea Neagra, singurul care poate opera nave mari si care intentioneaza sa isi extinda capacitatea de depozitare. Doua dintre viitoarele linii de depozitare ar putea fi puse la dispozitia Voestalpine.
"Am reusit sa contractam aproape jumatate din terenul din apropierea satului Lazu, din comuna Agigea, de care suntem interesati, dar procesul este destul de dificil, in special ca urmare a birocratiei", a declarat purtatorul de cuvant al Voestalpine, Peter Schiefer. Grupul austriac ar urma sa construiasca, langa combinat, o centrala electrica de cel putin 200 MW, care sa asigure 80% din consumul unitatii. Pentru a acoperi diferenta, compania a initiat discutii cu potentiali furnizori de electricitate, printre care Electrica.
Voestalpine ar putea colabora cu compania belgiana Electrabel la constructia centralei electrice, dar o decizie va fi luata numai daca grupul va construi fabrica de otel in Romania. Electrabel a anuntat ca vrea sa construiasca o termocentrala de cel putin 800 MW in Constanta, si este implicata si in proiectul constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de Cernavoda.
Voestalpine este deja prezenta in Romania, prin subsidiara sa britanica Elmsteel, care detine din 2004 o fabrica la Satu Mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO