Eveniment

Investitia italiana de 2 mil. euro in vinuri

18.03.2004, 00:00 53



Un grup de investitori italieni vor definitiva in aceasta toamna o investitie de 2 milioane de eruo intr-un centru de vinificatie in Campineanca in judetul Vrancea. "Este o investitie green field (de la zero- n.red.) intr-un combinat de vinificatie care va avea o capacitate anuala de circa 1.000 de vagoane de vin", spune Sava Adrian, directorul general al M.T.R. Oenoprod Focsani, firma in care sunt grupati italienii.



Banii provin in proportie de 35% din fonduri Sapard in timp ce beneficiarul va asigura 50% iar restul reprezinta contributia Guvernului Romaniei.



Sava spune ca lucrarile la noul centru de vinificatie au fost demarate iar majoritatea vinurilor care vor fi imbuteliate vor fi exportate. M.T.R. Oenoprod detine o suprafata de 50 de hectare cultivata cu vita de vie. "Cred ca inca mai este loc pe piata pentru noi producatori de vin. Pe de alta parte, cu cat suntem mai multi pe piata cu atat micii producatori vor putea sa-si vanda strugurii la preturi mai bune", spune Savu.



In judetul Vrancea este cultivata cea mai mare suprafata cu vita de vie din tara - aproximativ 27.000 de hectare - aproape 10% din suprafata totala cultivata in Romania care se ridica la circa 250.000 de hectare. Regiunea este renumita pentru soiurile de Galbena de Odobesti, Riesling si Feteasca Regala.



"Vom produce atat vin alb cat si rosu si ne vom axa pe soiurile care au facut renumita aceasta regiune viticola", afirma Savu.



El nu a vrut sa ofere mai multe detalii despre investitorii italieni care detin M.T.R. Oenoprod dar spune ca acestia au o traditie indelungata in vinificatie. "Investitorii au in nordul Italiei suprafete mari cultivate cu vita de vie si scot pe piata vinuri destul de cunoscute", sustine Savu.



Alti italieni prezenti in industria vinului din Romania sunt Fabio Albisetti care detine Vinarte Bucuresti cu 400 de hectare de vita de vie la Dealu Mare, Samburesti si Vanju Mare, si o serie de alti mici investitori care au preluat recent 100 de hectare de vita de vie in zona Banatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO