Eveniment

Investitia Emerson in motoare electrice debuteaza la Cluj in ianuarie

18.11.2005, 19:33 52

Grupul american Emerson Electric, lider mondial in industria motoarelor electrice, a anuntat ca va demara constructia noilor fabrici la Cluj din luna ianuarie a anului viitor, dupa ce consilierii judeteni au aprobat forma cadru a contractului.

Emerson Electric intentioneaza sa construiasca la Cluj cinci unitati de productie pentru motoare electrice de mici dimensiuni si sa realizeze un centru de cercetare, investitia totala urmand sa depaseasca 125 de milioane de euro.

George Varmuza, directorul pentru Europa Centrala si de Est al companiei Emerson, a explicat ca afacerea se va dezvolta treptat, pe mai multe programe si divizii, facand o comparatie intre situatia din Romania si cea din alte tari din zona unde americanii au investit in mod consecvent.

"In Croatia am ajuns deja de la 200 de muncitori la 2.600, iar de la 3 cladiri am ajuns la 18. Chiar in timp ce va spun aceste lucruri, acolo se construieste in continuare", a explicat Varmuza. El a estimat ca in urmatorii 5 ani Emerson va construi toate dependintele de care are nevoie la Cluj. Oficialul Emerson a adaugat ca in urmatorii ani, cel putin 200 de ingineri clujeni vor fi angajati pentru proiectare si productie in cercetare si dezvoltare.

"Am urmarit mai multa vreme piata din Romania si am ales in cele din urma Clujul datorita existentei Universitatii Tehnice, care reprezinta o sursa calificata pentru mana de lucru de care noi avem nevoie. Intentionam sa angajam ingineri cu si fara experienta, dupa ce constructiile se vor finaliza", a declarat Vurmuza.

Compania americana, care reprezinta cel mai mare investitor din zona, va achizitiona 11,5 hectare de teren in Parcul Industrial Tetarom II, la pretul de 2 euro/metru patrat.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj Marius Nicoara a declarat ca Emerson se va dezvolta la Cluj in functie de cererea pietei existente pentru productia proprie, dar va aduce si alti investitori cu care lucreaza in domeniu.

Una din problemele cele mai mari cu care se confrunta autoritatile locale si conducerea parcului industrial ramane cererea foarte mare de terenuri si oferta limitata disponibila in municipiul Cluj.

Tetarom se afla in negocieri avansate cu firme din Finlanda, Germania, Spania, Franta si Statele Unite pentru atribuirea de spatii pentru investitii greenfield, dar suprafetele utilizabile sau aproape inexistente.

Presedintele CJ Cluj a mai spus ca, datorita succesului pe care il au parcurile industriale dezvoltate la Cluj, autoritatile se gandesc la un nou parc in zona Gherla-Dej.

Emerson a fost fondat in 1890, in St. Louis, Missouri, iar domeniile de activitate ale grupului acopera managementul procesului industrial, tehnologii pentru climatizare, surse de alimentare pentru retele, solutii pentru depozitarea marfurilor de uz industrial si casnic, ehipamente profesionale, productia de motoare, automatizari industriale si solutii pentru echipamente integrate.

Concernul numara astazi 120.000 de angajati in intreaga lume, din care 23.000 in Europa, si este listat la Bursa din New York. Emerson are peste 60 de divizii care opereaza in 245 de locatii din lume si vand produsele in peste 150 de tari. In 2004, valoarea exporturilor companiei s-a ridicat la 7,4 miliarde de dolari, reprezentand 47% din vanzarile companiei.

transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO