Eveniment

Investiţi în România! Este un teren fertil. „Trebuie să mergem noi spre investitori, nu să-i aşteptăm să vină“

Peste 160 de participanţi au fost prezenţi ieri la prima ediţia a conferinţei ZF Investiţi în România!

Peste 160 de participanţi au fost prezenţi ieri la prima ediţia a conferinţei ZF Investiţi în România!

Autor: Simona Tatu, Georgiana Mihalache

03.04.2018, 00:07 201

În România sunt resurse pentru noi proiecte de investiţii, există oportunităţi, însă ritmul de dezvoltare trebuie accelerat, trebuie găsite soluţii pentru a contracara deficitul de forţă de muncă din unele zone,  iar atragerea de investiţii trebuie să devină o prioritate în mandatul oricărui primar, au fost concluziile la care au ajuns reprezentanţii mediului de business şi autorităţile prezente în cadrul conferinţei ZF Investiţi în România!, organizată de Ziarul Financiar, în parteneriat cu BCR, Deloitte, NNDKP, ROCA, Ana Hotels şi Terapia.

„Trebuie să ne uităm la ce îi face pe oameni să stea într-un anumit loc. Oamenii au nevoie de un climat mai bun în care să trăiască, să fie curat pe stradă, să aibă un sistem medical bun, să beneficieze de un sistem educaţional competent, în care apoi copiii să se simtă utili, nu excluşi“, a spus Sergiu Manea, preşedinte executiv al BCR, cea mai mare bancă din România.

Există zone în care românii s-au întors din străinătate pentru a lucra în oraşele natale, există zone unde în ultimul an numărul celor care pleacă peste graniţe s-a redus, dar cu toate acestea vidul investiţional din multe zone ale ţării trebuie umplut. „Este nevoie să aducem investitori pentru că forţă de muncă există. Trebuie să ne ducem noi spre investitori, nu investitorii către noi. Noi aşa am fost învăţaţi, să stăm să ne întrebe“, a spus Dragomir Ion, viceprimar al municipiului Giurgiu, una dintre zonele în care uzinele de dinainte de ‘89 au intrat în faliment, iar în locul lor nu a venit nimic.

„Lipsa forţei de muncă este principala frână în calea continuării sau accelerării dezvoltării economice. Percepţia riscului de ţară este accentuată de instabilitatea cadrului legislativ sau fiscal şi de alte evoluţii care ar fi sub controlul nostru. Vorbim de o competitivitate care nu e neapărat în creştere, investiţiile străine cresc, dar nu au atins încă vârful înainte de criză“, a spus Alexandru Reff, country managing partner al Deloitte România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO