Eveniment

Ce se mai întâmplă pe piaţa şomajului: Se evidenţiază declinul ratei şomajului la bărbaţi de la 5,3% în noiembrie la 5,1% în decembrie, minimul din luna februarie. De asemenea, rata şomajului la femei s-a redus de la 4,8% în noiembrie la 4,6% în decembrie, cel mai redus nivel din luna martie

Rata şomajului a ajuns la 4,9% în decembrie 2020, în scădere cu 0,2 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna precedentă, însă a înregistrat creştere de 0,9  puncte procentuale faţă de luna decembrie din 2019.

Numărul şomerilor cu vârstă cuprinsă între 15 ani şi 74 de ani estimat pentru luna decembrie a anului 2020 a fost de 450.000 persoane, în scădere cu 12.000 de persoane faţă de luna precedentă, dar în creştere cu circa 84.000 de persoane faţă de aceeaşi lună a anului 2019, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Rata şomajului a ajuns la 4,9% în ultima lună din anul 2020, în scădere cu 0,2 puncte procentuale faţă de cea în­registrată în luna precedentă, însă a în­registrat creştere de 0,9  puncte pro­cen­tuale faţă de luna decembrie din 2019.

„Conform acestor statistici, climatul din piaţa forţei de muncă a continuat să se amelioreze în ultima lună din 2020, evoluţie susţinută de semnalele de intrare într-un nou ciclu economic şi de mixul relaxat (fără precedent) de politici economice în implementare, într-un context caracterizat prin optimismul asociat startului campaniei de vaccinare”, afirmă Andrei Rădulescu, director de analiză macroeconomică în cadrul Banca Transilvania.

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor, cu o rată a şomajului de 5,1% în cazul persoanelor de sex masculin şi de 4,6% în cazul celor de sex feminin.

„Se evidenţiază declinul ratei şomajului la bărbaţi de la 5,3% în noiembrie la 5,1% în decembrie, minimul din luna februarie. De asemenea, rata şomajului la femei s-a redus de la 4,8% în noiembrie la 4,6% în decembrie, cel mai redus nivel din luna martie”, notează Andrei Rădulescu.

În 2020, rata şomajului a evoluat de la 3,7% în luna ianuarie la o valoare maximă de 5,5% în luna iulie, conform statisticilor INS.

„În perioada ianuarie-decembrie 2020, rata medie a şomajului a înregistrat un nivel de 4,9%, în creştere cu un punct procentual an/an, pe fondul incidenţei pandemiei şi consecinţelor acestui şoc fără precedent în perioada postbelică.“

Conform previziunilor din scenariul macroeconomic central BT (actualizat recent) rata medie anuală a şomajului s-ar putea situa la 4.8% în perioada 2020- 2022”, adaugă analistul de la Banca Transilvania.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.