Eveniment

Întâlnire Băsescu - Obama în Biroul Oval, dar fără declaraţii comune oficiale

Întâlnire Băsescu - Obama în Biroul Oval, dar fără declaraţii comune oficiale

Traian Băsescu şi Joe Biden, vicepreşedintele SUA (stg.), au făcut ieri fotografii pentru presă. Foto AFP

Autor: Iulian Anghel

14.09.2011, 00:05 762

Traian Băsescu s-a întâlnit la Casa Albă cu Barack Obama, dar întâl­nirea nu a fost anunţată oficial. Nici întâlnirea cu vicepreşedintele Joe Biden, care a vizitat Bucu­reştiul în 2009, nu a avut parte de o mediatizare prea mare - de altminteri, ziariştii care l-au însoţit pe preşedinte la Washington transmi­teau aseară că nu au avut cu toţii acces la Casa Albă.

Ieri, cu puţină vreme înainte de întâlnirea cu Obama ultimele referiri la preşedintele român pe site-ul Casei Albe datau din 2009.

După întâlnirea cu omologul său ame­rican, preşedintele român a asistat la semnarea documentelor de instalare începând cu 2015 a scutului american antirachetă în România şi, din acest punct de vedere, ziua de ieri a fost extrem de importantă pentru că decizia Bucureştiului de a accepta scutul este una dintre cele mai importante luate vreodată.

Documentele au fost semnate de miniştrii de externe ai României şi SUA Teodor Baconschi şi Hillary Clinton.

Preşedintele urma să mai aibă aseară târziu o întâlnire cu reprezentanţi ai Congre­sului SUA, cu directorul CIA David Petraeus şi cu ministrul american al apărării Leon Pa­netta. De altminteri, preşedintele a fost însoţit la Washington de toţi înalţii responsabili ro­mâni cu securitatea - ministrul apărării Gabriel Oprea, şeful Statului Major General, generalul Ştefan Dănilă, directorul SIE Mihai Răzvan Ungureanu şi directorul SRI George Maior.

România va fi prima ţară în care, în cadrul proiectului scutului antirachetă, va fi instalat sistemul de interceptare terestru care va fi dotat cu rachete din categoria SM 3 (Standard Missile 3). Un prim experiment cu aceste rachete a eşuat zilele trecute. Sistemul antirachetă din România este diferit de cele pe care SUA le mai utilizează pentru a se apăra de un posibil atac cu rachete balistice.

Primii interceptori vor fi aduşi în România în 2015.

Sâmbătă Preşedinţia a anunţat că Traian Băsescu merge în vizită de lucru la Wa­shington pentru a finaliza unele acorduri româno - ame­ricane, dar nu a oferit un ca­lendar al vizitei. Şi din partea americană discreţia a fost pe măsură. Nici Casa Albă, nici Departamentul de Stat nu au oferit detalii semnificative. Agenda preşe­dintelui ame­rican nu cuprindea ieri o întâlnire cu preşedintele român.

Preşedinţia a dorit această vizită încă de la instalarea la Casa Albă a lui Barack Obama - iar fostul ministru de externe Cristian Dia­conescu a mers în SUA având pe agendă această propunere. De fiecare dată respon­sabilii americani au susţinut că agenda lui Obama este prea încărcată cu teme interne şi că întâlnirea va avea loc când va exista timp.

Băsescu şi Obama s-au mai întâlnit la reuniuni internaţionale. America nu a ignorat însă România, iar în 2009 la Bucureşti a venit vicepreşedintele Joe Biden - ţinta urmărită de americani fiind instalarea aici a scutului antirachetă. Acest lucru a fost consfinţit ieri prin semnarea documentelor la nivelul miniştrilor de externe.

România este extrem de importantă pentru americani, care pot folosi acum Aero­portul Kogălniceanu şi Portul Constanţa pentru operaţiunile din Afganistan. Iranul poate fi mai bine ţinut sub observaţie şi de aici, dar, din punctul de vedere al adversarilor pre­zenţei militare americane în zona Mării Negre, insistenţele SUA de a obţine facilităţi militare în România au alt scop: observarea mişcărilor flotei ruse din Marea Neagră sau chiar strângerea într-o menghină a Federaţiei Ruse. De aceea Federaţia s-a opus constant proiectelor americane în zona Mării Negre, cea despre care preşedintele român spunea în urmă cu câţiva ani că este tratată de Moscova drept "un lac rusesc".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO