Eveniment

Inspectia Muncii: In audit si in banci se lucreaza pana la epuizare

Inspectia Muncii: In audit si in banci se lucreaza pana la epuizare

Mariana Basuc, inspector general de stat in Inspectia Muncii: Ne este foarte greu sa dovedim ca cineva munceste pana la epuizare, mai ales cand se lucreaza nu numai la birou, ci si de acasa.

31.03.2008, 18:59 131

Unul dintre cele mai nocive fenomene cu care se confrunta piata fortei de munca este complicitatea dintre angajat si angajator, care ia de multe ori forma unui parteneriat tacit intre "victima si calau", a declarat intr-un interviu acordat ZF Mariana Basuc, inspector general de stat in Inspectia Muncii.
"Spre exemplu, ne este foarte greu sa dovedim ca cineva munceste pana la epuizare, mai ales cand se lucreaza nu numai la birou, ci si de acasa. Fenomenul exista in firmele de audit, la fel cum exista si in banci. Este foarte important ca tinerii sa nu tolereze acest lucru, dar e dificil in conditiile in care foarte multi pun cariera pe primul plan", a spus Basuc.
Desi incidenta muncii la negru a intrat in ultimii ani pe o panta usor descendenta, efectele acesteia se resimt in continuare foarte puternic atat asupra angajatilor - lipsiti de protectie sociala, cat si la nivelul bugetului de stat, care pierde bani sub forma contributiilor si impozitelor neincasate.
Angajatorii nu sunt singurii responsabili de existenta muncii la negru, in conditiile in care angajatii tolereaza absenta contractelor de munca si nu reclama ilegalitatile la Inspectia Muncii.
"Ne ducem pe santier, ii vedem pe muncitori ca sar gardurile pentru ca nu au contracte de munca, dar nu putem actiona, pentru ca exista intelegeri intre angajati si angajator, care se disculpa reciproc. In consecinta, noi nu putem obtine declaratii probatorii in instanta", spune Basuc, care conduce Inspectia Muncii inca de la infiintare acesteia, in anul 2000.
Multi dintre angajatii romani nu cunosc prevederile din Codul muncii si nu se informeaza cu privire la drepturile lor.
"Angajatilor le este frica. Se tem ca daca vor reclama o ilegalitate sau o nonconcordanta la Inspectia Muncii vor ramane fara job."
Inspectia Muncii este organismul de control care aplica reglemetarile stabilite de Ministerul Muncii in domeniul relatiilor de munca si al sanatatii si securitatii in munca.
Inspectia Muncii a aplicat anul trecut amenzi in valoare de peste 15 mil. euro angajatorilor romani pentru nerespectarea prevederilor legislatiei privind relatiile de munca.
Cele mai multe amenzi, in valoare de 24 mil. lei (7,2 mil. euro), au fost aplicate pentru sanctionarea muncii la negru.

Cititi interviul cu inspectorul general de stat in Inspectia Muncii in suplimentul Profesii de astazi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO