Eveniment

Ce înseamnă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru comunităţile locale? Proiectele depuse în PNDL pot fi finanţate prin Programul Naţional de Relansare şi Rezilienţă, dacă respectă regulamentul european

Daniel Băluţă, primarul sectorului 4 al municipiului Bucureşti

Daniel Băluţă, primarul sectorului 4 al municipiului Bucureşti

Autor: Ramona Cornea

04.03.2021, 00:06 5010

„Proiectele pregătite pentru care există studii de fezabilitate, care nu sunt finanţate din alte fonduri europene pot fi trecute pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dacă aceste lucrări se fac în viitor sau dacă au fost efectuate începând cu 1 februarie 2020“ ♦ Daniel Băluţă, primarul sectorului 4 al municipiului Bucureşti, a anunţat că a depus la finanţare proiecte ce însumează peste 117 milioane de euro prin Programul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR).

Proiectele depuse de autori­tă­ţile locale prin Programul Naţional de Dezvoltare Lo­cală (PNDL) pot fi finanţate prin Programul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), dacă respectă regulile europene, spune europarlamentarul Siegfried Mureşan.

„Da, pot fi depuse acolo, dacă respectă regulile europene. Proiectele pregătite pentru care există studii de fezabilitate, care nu sunt finanţate din alte fonduri europene pot fi trecute pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dacă aceste lucrări se fac în viitor sau dacă au fost efectuate începând cu 1 februarie 2020. Acest plan este unul menit să ajute comunele, întreprinderile, oamenii în criza cauzată de COVID-19, ca atare orice investiţie începută după 1 februarie 2020, data care este considerată a fi începutul pandemiei, poate fi finanţată din acest plan, dacă respectă regulamentele europene“, a explicat Siegfried Mureşan în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Europarlamentarul a spus că există şase direcţii în care pot fi folosiţi aceşti bani din PNRR: protecţia mediului, reducerea poluării şi emisiilor de dioxid de carbon şi îmbunătăţirea eficienţei energetice este prima direcţie, apoi digitalizare, competitivitate şi coeziune economică – aici putem folosi banii pentru infrastructură, pentru mari proiecte de infrastructură, pentru sectorul privat, pentru IMM-uri şi tot de aici vom finanţa structura de irigaţii, bani pentru rezilienţă instituţională, pentru întărirea capacităţii instituţiilor publice că nu au făcut faţă situaţiei din timpul pandemiei, de exemplu direcţiile de sănătate publică, iar al şaselea pilon este cel al banilor pentru tineret.

„Orice investiţie din aceşti şase piloni prezentată şi inclusă de guvern în planul depus la Comisia Europeană poate fi decontată, dacă a început după 1 fe­bruarie 2020, după începutul pandemiei. Dacă este o investiţie mare, trebuie prezentată acum Comisiei Europene, iar pe proiectele mai mici guvernul va deschide un apel de proiecte după aprobarea planului, proiectul va putea fi depus acolo, dacă va fi eligibil va putea fi decontat chiar 100%“, a adăugat Siefried Mureşan.

Daniel Băluţă, primarul sectorului 4 al municipiului Bucureşti, a anunţat că a depus la finanţare proiecte ce însumează peste 117 milioane de euro prin Programul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR).

„Vă anunţ faptul că am finalizat procedurile legale şi am depus la finanţare, prin Programul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), proiecte ce însumează peste 117 milioane de euro. Ce vom face cu aceşti bani este deja limpede, vom consolida, vom moderniza şi vom autoriza ISU şi restul clădirilor de şcoli în care nu am apucat încă să lucrăm. (...) În plus, tocmai a fost aprobat proiectul în urma căruia vom investi 52 de milioane de lei, fonduri nerambursabile, pentru a dota 39 de şcoli cu echipamente de ultimă generaţie, necesare transmiterii online a procesului educational“, a transmis edilul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO