Eveniment

INS: Frica de Fisc ar putea da peste cap statisticile de la recensământul din octombrie

Vergil Voineagu, preşedintele Institutului Naţional de Statistică

INS: Frica de Fisc ar putea da peste cap statisticile de la recensământul din octombrie

Autor: Adelina Mihai

12.07.2011, 00:03 2006

Românii care au participat la recensă­mântul de probă(desfăşurat în perioada 7- 16 mai) au ezitat să răspundă corect laîntrebările legate de veniturile încasate şi sursa acestora, deteamă că autorităţile fiscale sau juridice i-ar putea ancheta.Oamenii au dificultăţi în a înţelege că datele care vor fi culesela recensă­mântul din toamnă sunt confidenţiale, susţine profesorulVergil Voineagu, preşedintele Institutului Naţional de Statistică(INS).

"Una dintre cele mai mari probleme întâmpinate în timpulrecensământului de probă a fost legată de faptul că oamenii voiausă înţeleagă în detaliu ce presupune acest recensământ şi de ceavem nevoie de toate datele. Românilor le e teamă să declare corecto serie de date legate de venituri şi de sursa veniturilor. Noi leexplicăm că legea garantează păstrarea confidenţialităţii datelorşi că acestea nu vor putea fi folosite ca probe în justiţie,neavând scop fiscal, juridic sau de altă natură", a spus Voineaguîn cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Zilei Mondiale aPopulaţiei şi Zilei Statisticianului.

România va afla în acest an primele date preliminare legate deevoluţia populaţiei şi a veniturilor românilor în recensământulcare se va desfăşura în perioada 22-31 octombrie deşi rezultatelefinale vor fi publicate abia în 2013. Pentru prima dată, se vorcolecta informaţii despre românii care au plecat la muncă înstrăinătate şi se vor compara cu statisticile legate de imigranţirealizate de institutele de statistică din fiecare ţară.

Recensământul de probă din luna mai nu a avut ca scop culegereade date, ci identificarea eventualelor probleme întâmpinate derecenzori şi rezolvarea acestora până la realizarea recensământuluimare, de aceea nu au fost centralizate niciun fel de date în urmaanchetei.

Costul cu fiecare persoană care participă larecensământ: 2,5 euro

"Fondurile alocate cercetării, de aproxi­mativ 50 de milioane deeuro, sunt minime comparativ cu cele alocate în alte ţări. ÎnRomânia, pentru fiecare recenzat se cheltuie sub 2,5 euro, în timpce în alte ţări se cheltuie peste 10 euro pentru fiecareparticipant la recensământ", a adăugat Voineagu, care este şi şefulcatedrei de Statistică şi Econometrie din cadrul Academiei deStudii Economice, funcţie pe care o ocupă încă din 1999. În costulde 2,5 euro pentru fiecare persoană care participă la recensământse includ cheltuielile pentru plata remuneraţiilor recenzorilor,dar şi costurile legate de conceperea şi tipărirea chestionarelorsau de achiziţia softului şi a hardului necesare pentru stocarea şiprelu­crarea informaţiilor.

Datele colectate de la cei aproximativ 21 demilioane de locuitori vor fi introduse în bazele de date în zeceluni de la finalizarea recensământului, iar fiecărui recenzor îivor reveni ca atribuţii culegerea de informaţii din 100 de locuinţeşi de la 300 de persoane.

Se vor angaja 120.000 de temporari, pe salarii cuprinseîntre 180 şi 215 euro

Statistica a început încă de anul trecut pregătirileorganizatorice şi metodologice ale re­censământului care se vadesfăşura în perioada 22 - 31 octombrie 2011, perioadă în carepeste 120.000 de oameni vor fi angajaţi temporar ca recenzori.

Primirea recenzorului şi dialogul cu acesta este o obligaţielegală a românilor, care vor putea furniza date şi despre membriifamiliei care nu locuiesc la adresa trecută în cartea deidentitate, dar şi despre vecinii lor, în cazul în care aceştia nusunt găsiţi acasă. Răspunsurile la chestionar nu trebuie validateprin documente, singurul act necesar la primirea recenzorului fiindbuletinul. De asemenea, reprezentanţii INS mai spun că persoanelecare nu au fost găsite acasă vor mai avea la dispoziţie 2-3 zile sămeargă la comisie şi să completeze chestionarele, ca să nuplătească amenda aplicată în cazul în care nu participă la anchetă,care poate fi cuprinsă între 200 şi 1.000 de lei, potrivithotărârii de guvern care reglementează organizarearecensământului.

Cei peste 120.000 de angajaţi temporar vor începe instruirea înluna septembrie şi vor par­ticipa la colectarea datelor în lunaoctombrie timp de 10 zile. Recenzorii vor fi recrutaţi de cătreprimării şi vor fi plătiţi cu câte 50 de lei pe zi (ceea ceînseamnă că recenzorii vor primi în 15 zile lucrătoare 750 de lei,iar recenzorii-şefi, care vor lucra 18 zile, vor fi remuneraţi cucâte 900 de lei).

"Se pot înscrie în rândul recenzorilor per­soa­nele care au celpuţin studii medii, însă avem sprijin din partea profesorilor, aînvăţă­torilor, a studenţilor, dar oricine îndeplineşte criteriilede selecţie - funcţionari, pensionari, persoane disponibilizate -va putea contribui la colectarea datelor", a mai spus Voineagu.Recen­zorii nu trebuie să aibă cazier şi nici probleme de dicţie,ca să poată fi clar înţeleşi, să aibă scrisul citeţ şi să poatăciti formularele redactate cu font mic, mai arată criteriile deselecţie prezentate pe site-ul www.recensă­mânt­romania.ro.

Rezultatele finale ale recensământului se vor publica abia în2013, în urma centralizării datelor şi a realizării rapoartelor.Primul recensământ al populaţiei din România a fost făcut în 1859,pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care a emis atunci unact normativ prin care a înfiinţat "Oficiul Central de StatisticăAdministrativă", prima instituţie naţională care se ocupa derealizarea de statistici. Însă cel mai recent recensământ realizatîn România a fost realizat în martie 2002. De altfel, Guvernul aemis şi o hotărâre (publicată în Monitorul Oficial la finele luniidecembrie 2009) prin care stabilea ca orga­nizarea şi recensământulpopulaţiei şi al locuinţelor de pe teritoriul României să se facăîn perioada 12 - 21 martie 2011, însă a fost amânat pentru lunaoctombrie pentru că se suprapunea cu activităţile recensământuluiagricol. Acesta ar urma să fie cel de-al 12-lea recensământ alpopulaţiei realizat în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO