Eveniment

INS cauta model pentru indexul imobiliar

10.01.2008, 17:43 20

Institutul National de Statistica analizeaza metodologiile pe care le-au ales alte tari din Uniunea Europeana pentru a calcula indexul imobiliar, care va fi realizat pentru prima data in Romania la sfarsitul acestui an.
In momentul de fata nu exista niciun index imobiliar oficial al preturilor apartamentelor. In aceste conditii, Ziarul Financiar a construit un index imobiliar pe baza anunturilor din publicatia Anuntul telefonic, care descrie pretul afisat de vanzare al apartamentelor de trei camere din Bucuresti. ZF Index imobiliar arata ca apartamentele din Bucuresti s-au scumpit in 2007 cu 50%.
"Pentru realizarea primului index imobiliar, INS va trebui sa stabileasca o metodologie de calcul luandu-se in considerare in principal metodele propuse de Eurostat, sa gaseasca sursele de date si sa elaboreze un chestionar", a declarat Vergil Voineagu, presedintele INS.
El a adaugat ca institutia se va consulta atat cu agentiile imobiliare si notarii publici, cat si cu institutiile de stat care pot furniza date cu privire la evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale. Seful statisticii spune ca fiecare stat din UE raporteaza date referitoare la preturile apartamentelor la Banca Central Europeana (BCE), care din 2001 obtine un indicator al preturilor proprietatilor rezidentiale pentru zona Euro.
"BCE calculeaza indicele preturilor proprietatilor rezidentiale ca medie a ratelor anuale de crestere a indicatorilor nationali ponderali cu greutatea specifica a fiecarei tari in PIB total al tarilor din zona Euro", a spus Voineagu, precizand ca modul de calcul al indicilor difera de la o tara la alta. De exemplu, in Austria datele se refera doar la 88 de orase, in Italia la 13 orase, in Danemarca sunt incluse si noile locuinte, in timp ce in Canada acestea nu sunt luate in calcul.
"In ceea ce priveste comparabilitatea datelor exista cateva impedimente, precum unitatea de masura folosita, sursele de date si lungimea seriilor de timp", a mai spus Voineagu. Astfel, in anumite tari se foloseste metru patrat ca unitate de masura, in timp ce in altele locuinta. Totodata, in anumite state sursa de informatii este reprezentata de agentii imobiliare, in timp ce in altele de notariate, autoritati fiscale sau, in Elevetia, de preturile de oferta publicate in presa si pe site-urile web.
"In ultimul deceniu, institutiile internationale au facut si fac in continuare sustinute eforturi pentru a armoniza aceste date. Din pacate, gasirea unui numitor comun care sa poata fi acceptat in urmatoarea perioada se dovedeste a fi un demers destul de dificil", a explicat Voineagu.
Potrivit presedintelui INS, diferentele nationale de calculare a acestui indice privesc aproape toate aspectele, de la gradul de acoperire a pietei (tipul proprietatii, tranzactie ipotecara sau in numerar) si a ariei geografice la metodele folosite in ajustarile calitative sau sursele de date (inregistrari fiscale, credite ipotecare, notariate, agentii imobiliare, mass-media).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO