Eveniment

Înrăutăţire a execuţiei bugetare în aprilie: deficitul bugetar s-a dublat pe primele patru luni, până la 1,1% din PIB

Înrăutăţire a execuţiei bugetare în aprilie:...

Autor: Răzvan Botea

04.06.2019, 00:03 327

Veniturile totale ale bugetului consolidat al statului au crescut cu 11% în primele 4 luni, până la 99,5 mld. lei, în timp ce chetuielile totale au crescut cu 16%, până la 111 mld. lei, astfel încât deficitul bugetar s-a ridicat la 11,5 mld. lei, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Creşterea veniturilor s-a bazat pe creşterea încasărilor din TVA cu 12%, până la 19,6 mld. lei, şi a contribuţiilor de asigurări de pensii şi de sănătate, care s-au majorat cu 20%, până la

35,8 mld. lei. Al patrulea pilon al bugetului, accizele, au crescut cu 3%, până la 9 mld. lei.

Veniturile din impozitul pe salarii şi venituri au scăzut cu 11%, până la 7,2 mld. lei, în timp ce încasările din impozitul pe profit au crescut cu 8% până la 7 mld. lei.  Absorbţia sumelor de la Uniunea Europeană s-a îmbunătăţit cu doar 1,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 5 mld. lei.

Pe partea de cheltuieli, evoluţia a fost determinată de  creşterea cheltuielilor de personal cu 26%, până la 33 mld. lei.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 15%, până la 14 mld. lei, în timp ce cheltuielile cu dobânzile s-au majorat cu 14%, până la 5,8 mld. lei, pe primele 4 luni ale acestui an.

Cheltuielile de capital, adică investiţiile, sunt în scădere cu 6% pe primele 4 luni ale acestui an, până la 4,3 mld. lei.

Creşterea veniturilor într-un ritm mai lent decât al cheltuielilor a dus la dublarea deficitului bugetar ca pondere în PIB, de la 0,6% anul trecut la 1,1% din PIB pe primele patru luni ale acestui an. Este de văzut cum va reuşi guvernul să ţină sub control deficitul până la sfârşitul anului, având în vedere că de obicei pe primele 6 luni execuţia indică un deficit bugetar sub 1% din PIB.

Pe primele trei luni veniturile totale avuseseră un ritm de creştere de 12%, iar cheltuielile de doar 13%. În aprilie, rezultatele au fost mai proaste, ceea ce a dus la diminuarea ritmului de creştere a veniturilor, până la Ă11%, iar la cheltuieli la accelerarea ritmului de creştere până la 16%.

razvan.botea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO