Eveniment

Înmatriculările, dar şi insolvenţele au atins minimele anului în august

Înmatriculările, dar şi insolvenţele au atins...

Autor: Andrei Cîrchelan

08.10.2014, 00:04 164

În primele opt luni ale anului au fost înmatriculate la Registrul Comerţului 70.574 de persoane fizice şi juridice, cu 23,48% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului anterior. În aceeaşi vreme, numărul insolvenţelor s-a redus şi el cu 14,7%, în primele opt luni ale anului compatativ cu aceeaşi perioadă a lui 2013, arată datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Cele mai multe înmatriculări au avut ca obiect comerţul cu ridicata sau amănuntul şi service-uri auto (27.347), pe lo­curile următoare plasându-se activi­tăţile profesionale (6.748) şi segmentul construcţiilor (5.390). Ci­frele privind înmatriculările vin într-un context în care dintre cele 15.765 de insolvenţe înregistrate la nivel naţional în primele opt luni ale anului, cele mai multe au fost exact în do­me­niile comerţ şi construcţii. Com­parativ cu perioada ianuarie-august din 2013, numărul firmelor intrate în in­solvenţă în primele opt luni ale acestui an a scăzut cu 14,7%, tendinţă marcată încă din prima jumătate a anului.

În prezent, peste 90% din companiile intrate în insolvenţă merg spre faliment, potrivit statisticilor publicate de practicienii în insolvenţă.

Luna august a înregistrat de departe cel mai mic număr de insolvenţe de anul acesta, în condiţiile în care pentru fiecare lună de la începutul anului s-au înregistrat peste 2.000 de noi cazuri de incapacitate de plată.

Judeţele cu cele mai mari scăderi în numărul de insolvenţe noi au fost Giurgiu, Mehedinţi şi Vaslui, fiecare cu o scădere de peste 67%. Totodată, Harghita a fost judeţul în care s-a înregistrat cea mai mare creştere a numărului de insolvenţe, respectiv 66,35%, în primele opt luni ale anului.

Cele multe insolvenţe au fost raportate, în acest interval, în Bucureşti (2.497), Bihor (1.094) şi Prahova (651), în timp ce judeţul Călăraşi a avut cel mai redus număr de insolvenţe, respectiv 67.

Scăderi s-au înregistrat şi în numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în intervalul analizat, în condiţiile în care 11.016 au ales această cale, în scădere cu 29,62% faţă de anul anterior.

La finalul lunii august erau active, la nivel naţional, aproximativ 1,1 milioane de firme. Pe parcursul anului trecut au intrat în insolvenţă peste 29.500 de companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO