Eveniment

Iniţativă europeană: CE propune o perioadă standard de acceptare a certificatelor de vaccinare de 9 luni

Iniţativă europeană: CE propune o perioadă standard...

Autor: Cosmin Pirv

26.11.2021, 13:03 45

Comisia Europeană propune o perioadă standard de acceptare a certificatelor de vaccinare de 9 luni de la seria de vaccinare primară. 

Potrivit unui comunicat al CE, peste 650 de milioane de certificate de vaccinare au fost emise până în prezent.

„În acelaşi timp, situaţia epidemiologică din UE continuă să evolueze, iar unele state membre au adoptat măsuri suplimentare de sănătate publică, inclusiv administrarea de doze de rapel. Ţinând seama de toţi aceşti factori, Comisia propune să se pună un accent mai puternic pe o abordare <personalizată> a măsurilor privind călătoriile şi pe o perioadă standard de acceptare a certificatelor de vaccinare de 9 luni de la seria de vaccinare primară”, se arată în comunicat.

Perioada de 9 luni ia în considerare orientările oferite de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor privind administrarea dozelor de rapel după o perioadă de 6 luni şi prevede o perioadă suplimentară de 3 luni pentru a se asigura faptul că campaniile naţionale de vaccinare se pot adapta, iar cetăţenii pot avea acces la dozele de rapel.

Aceasta înseamnă că, în contextul călătoriilor, statele membre nu ar trebui să refuze un certificat de vaccinare eliberat la mai puţin de 9 luni de la administrarea ultimei doze a vaccinării primare. Statele membre ar trebui să ia imediat toate măsurile necesare pentru a asigura accesul la vaccinare pentru acele grupuri de populaţie ale căror certificate de vaccinare emise anterior se apropie de limita de 9 luni, a transmis CE.

De asemenea, conform CE, o persoană care deţine un certificat digital al UE privind COVID valabil nu ar trebui, în principiu, să fie supusă unor restricţii suplimentare, cum ar fi testele sau carantina, indiferent de locul de plecare în UE. Persoanelor care nu deţin un certificat digital al UE privind COVID li s-ar putea cere să facă un test înainte sau după sosire.

Comisia propune, de asemenea, actualizări ale hărţii UE bazate pe codul de culori, precum şi o procedură simplificată de activare a „frânei de urgenţă”.

„Harta ar avea în principal un scop informativ, dar ar servi, de asemenea, la coordonarea măsurilor pentru zonele cu un nivel deosebit de scăzut (<verde>) sau deosebit de ridicat (<roşu închis>) al circulaţiei virusului. Pentru aceste zone, s-ar aplica norme specifice prin derogare de la <abordarea personalizată>. Pentru călătorii din zonele <verzi> nu ar trebui să se aplice restricţii. Călătoriile înspre şi dinspre zonele <roşu închis> ar trebui descurajate, având în vedere numărul mare de noi infecţii, iar persoanele care nu sunt vaccinate şi nici vindecate ar trebui să fie obligate să se supună unui test înainte de plecare şi carantinei după sosire (cu norme speciale pentru călătorii esenţiali şi pentru copiii cu vârsta sub 12 ani)”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, Comisia propune actualizarea normelor privind călătoriile dinspre ţări terţe către UE.

„Certificatul digital al UE privind COVID şi abordarea noastră coordonată cu privire la măsurile referitoare la călătorii au contribuit semnificativ la libera circulaţie în condiţii de siguranţă, protecţia sănătăţii publice fiind prioritatea noastră. Peste 65 % din populaţia totală a UE a fost vaccinată, dar acest lucru nu este suficient. Prea multe persoane nu sunt încă protejate. Pentru ca toată lumea să călătorească şi să trăiască în cel mai sigur mod posibil, trebuie să ajungem urgent la rate de vaccinare semnificativ mai ridicate. De asemenea, trebuie să ne consolidăm imunitatea cu ajutorul dozelor de rapel. Ţinând seama de orientările ECDC şi pentru a le permite statelor membre să îşi adapteze campaniile de vaccinare şi pentru ca cetăţenii să aibă acces la doze de rapel, propunem o perioadă standard de acceptare pentru certificatele de vaccinare. În acelaşi timp, trebuie să continuăm să îi încurajăm cu fermitate pe toţi cetăţenii să respecte în continuare măsurile de sănătate publică. Trebuie să purtăm în continuare măştile”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Pentru a acorda suficient timp pentru punerea în aplicare a abordării coordonate, Comisia propune ca aceste actualizări să se aplice de la 10 ianuarie 2022.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO