Eveniment

Îngropat în datorii. Unul dintre cei mai bogaţi oameni ai Asiei nu mai poate face faţă miliardelor de dolari strânse în datorii

Îngropat în datorii. Unul dintre cei mai bogaţi oameni...

Autor: Paul Catargiu

17.01.2021, 19:26 4885

 

Magnatul imobiliar din Hong Kong, Pan Sutong, ai cărui avere era estimată acum cinci ani de către Bloomberg Billionaires Index la 27 de miliarde de dolari, a strâns între timp datorii în valoare de 1 miliard de dolari, scrie Bloomberg. Fostul miliardar, ale cărui acţiuni din firma sa, Goldin Financial Holding Ltd., au scăzut considerabil în valoare, a căzut din topul celor mai bogate 500 persoane ale lumii.

Averea sa a pornit iniţial din producerea şi vânzarea de echipamente electronice, industrie în care acesta s-a implicat după mutarea lui în Hong Kong din California, unde acesta şi-a petrecut majoritatea adolescenţei. Pan investeşte pe piaţa imobiliară abia în anul 2008, cu câţiva ani înaintea exploziei pieţei în ţară, lucru ce i-a câştigat foarte mulţi bani chinezului.

Acum, Pan se numără printre mulţi alţi investitori în piaţa imobiliară a Hong Kong-ului care se află în datorii imense după ce probleme locale împreună cu pandemia COVID au dus ţara în cea mai gravă criză economică din istorie.

 “Confiscarea bunurilor diferă de la o companie la alta”, a declarat Edward Chan, analist de credite şi împrumuturi la firma S&P Global Ratings, pentru Bloomberg. “Compania se află cu siguranţă într-o poziţie financiară foarte proasă, cu datorii uriaşe, dacă se ajunge la confiscarea proprietăţilor,” a adăugat acesta fără a comenta specific pe situaţia companiei lui Pan, deoarece firma nu este clientă S&P.

                Datele strânse de Bloomberg arată că Goldin Financial a strâns datorii în valoare de 4,9 miliarde de dolari între mai 2017 şi septembrie 2020 din cauza a patru proprietăţi majore deţinute de aceştia în Hong Kong. Ultimele cifre arată că firma lui Pan are datorii de 2, chiar şi de 9 ori mai mari decât alte companii mari de dezvoltare imobiliară locale, cum ar fi Sun Hung Kai Properties Ltd. sau HKR International Ltd.

                 Până şi împrumutul de 1,1 miliarde de dolari oferit de firma CK Asset Holdings Ltd., firma celui mai bogat om din Hong Kong, Li Ka-shing, nu a fost îndeajuns pentru a ajuta Goldin Financial. Împrumutul a fost oferit pentru a plăti o parte din împrumutul oferit în august 2020 de Debtwire, în valoare de 3,4 miliarde de dolari din Hong Kong, pentru dezvoltarea sediului şi clădirii principale ale firmei, Goldin Financial Global Centre. Suma nu a fost folosită pentru plata împrumutuli, iar firma a primit citaţie din parte unui tribunal local pentru plata sumei întregi ale împrumutului.

                 Declinul companiei chinezului vine din cauza strategiei sale de a împărţii procentajele deţinerii proprietăţilor în numele companiei, dar şi în numele său separat. Între 2011 şi 2020, prin compania sa Pan a cumpărat o proprietate comercială şi două rezidenţiale. În cumpărarea acestora, 60% din proprietăţi revine firmei Goldin Financial, iar 40% rămân privat pe numele lui Pan. O structură similară a fost folosită şi pentru o a treia achiziţie a unei proprietăţi rezidenţiale. 

                  Însă, în 2018 Pan se hotărăşte că vrea autoriatate totală asupra unei proprietăţi şi majoritate asupra alteia, proprietăţi ce se află în cartierul Ho Man Tin, cel mai prestigios cartier al oraşului, potenţialul de profit fiind unul foarte mare. Acest lucru îl face pe Pan principalul garantor al unui împrumut de 7,19 miliarde de dolari din Hong Kong. Patru bănci diferite au refuzat să ofere credite pentru plata datoriilor.

                  Clădirea de birouri uriaşă a firmei este principala proprietate ce este vizată în căutarea de recuperare a datoriilor. În iulie anul trecut, o firmă ce a împrumutat 3,4 miliarde de dolari HK a cerut plata imediată a acestuia, iar o altă firmă ce a oferit suma de 6,8 miliarde de dolari HK ca împrumut a ameninţat că va confisca clădirea, deoarece în contract aceasta a fost trecută ca depozit. După o decizie a Tribunalului din Hong Kong, firma primeşte proprietatea în septembrie 2020.

                   Conform cifrelor publicate de Golding, vânzarea clădirii va oferi fonduri ce vor acoperi majoritatea împrumuturilor. Însă, aceasta va transforma firma din proprietar al clădirii în chiriaş, lucru ce poate fi văzut ca o antiteză a declinului din putere al lui Pan Suntong.                 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO