Eveniment

Îngrijorarea privind creşterea economică din Europa şi zona euro persistă

Îngrijorarea privind creşterea economică din Europa...

Autor: Andra Oprescu

17.11.2014, 00:05 86

Performanţa celor trei mari economii din zona euro - Germania, Franţa şi Italia - a rămas anemică, deşi cifrele arată ceva mai bine decât era aşteptat, iar această evoluţie va forţa în continuare Banca Centrală Europeană (BCE) să recurgă la măsuri de politică monetară radicale, scrie Financial Times.

Economia Franţei a avut prima creştere de anul acesta, iar Germania a evitat căderea în recesiune. Totuşi, cea mai mare economie europeană a avut o creştere de numai 0,1%, iar rezultatul Franţei a fost în mare parte rezultatul creşterii cheltuielilor guvernamentale, acestea urcând cu 0,8% în ultimul trimestru.

„Creşterea consumului privat (al Franţei - n.red.) a fost foarte puternică, ceea ce pentru o ţară care şi-a asumat tăierea cheltuielilor publice cu suma record de 50 mld. euro în următorii trei ani pare o sursă nesustenabilă de creştere“, a declarat François Cabau, de la banca Barclays.

Biroul de statistică al Germaniei a spus că „impulsurile pozitive“ asupra creşterii economice în trimestrul al treilea au venit de la consumul privat şi exporturi. Contracţia economică a Germaniei din T2 a fost şi ea revizuită, de la -0,2% la -0,1%.

Economia Italiei s-a contractat cu 0,1%, ceea ce arată că a treia eco­nomie a zonei euro încă luptă să îşi revină.

Grecia a crescut cu 0,7%, iar Spania cu 0,5% - creştere atribuită de unii eco­nomişti setului de reforme aplicat, care include schimbări privind codul muncii.

Încetinirea economiilor mari ale zonei euro poate influenţa negativ şi economiile periferice. „Având în vedere că aşa-zisa revenire a ţărilor de la periferie a fost influenţată de exporturi, fragilitatea economică a Franţei şi Germaniei are un impact negativ asupra economiilor din Europa de Sud“, a spus Nicholas Spiro, de la firma de consultanţă Spiro Sovereign Strategy.

Rezultatele României au întrecut aşteptările, economia crescând cu 1,9% faţă de T2. În regiune, Bulgaria a crescut cu 0,5%, la fel ca şi Ungaria, iar Polonia cu 0,9%.

În timp ce economia Statelor Unite a accelerat şi China creşte încet, dar sigur, ţările din zona euro au rămas lente, cu o creştere economică nesemnificativă, scrie şi Reuters. În trimestrul al treilea, creşterea eco­no­mică a zonei euro a fost de 0,2% faţă de trimestrul al doilea şi de 0,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Conflictul din Ucraina este o piedică pentru business şi încrederea investitorilor, mai ales în contextul în care pare să se agraveze.

Pe ansamblul Uniunii Europene creşterea trimestrială a fost de 0,3% şi de 1,3% faţă de anul trecut, potrivit Eurostat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO