Eveniment

Inginerii bat economistii ca numar in topul celor mai importanti 1.000 de oameni din business

Inginerii bat economistii ca numar in topul celor mai importanti 1.000 de oameni din business
27.10.2009, 23:29 54

Mai bine de 99% din cei mai importanti 1.000 de oameni dinbusinessul romanesc au absolvit cel putin o facultate, iar 15% auabsolvit un program de MBA sau Executive MBA, arata anuarul "Who'sWho in Business".

Procentul este in crestere cu 4% fata de anul trecut, cand doar11% din executivi erau absolventi ai unui program de master debusiness.

"Un (E)MBA reprezinta un pasaport in lumea de business, caredeschide o serie de oportunitati, in special in cazul absolventilorcare si-au clarificat destinatia, adica asteptarile si obiectiveleinca dinainte de a aplica pentru un astfel de program. Cu altecuvinte, iti stabilesti obiectivele profesionale si personale,analizezi modalitatile de a le atinge, iar una din caile posibileeste, adesea, parcurgerea unui program de (E)MBA", spune BiancaIoan, director de marketing al programului de EMBA al ASEBUSS, unuldin cele mai vechi de pe piata.

Ceimai multi absolventi de MBA se regasesc in zona serviciilorfinanciare, a avocaturii sau a consultantei. La polul opus sesitueaza domenii ca sectorul imobiliar, constructiile sau industriaauto, unde numarul angajatilor de top care au in CV o diploma deMBA sau EMBA este, in general, mai redus.

In total, aproximativ 3.000 de manageri romani au absolvitprograme de MBA sau EMBA oferite pe plan local.

Peste 220 de executivi din cei 1.000 prezentati in anuar suntexpati. Numarul managerilor straini este in scadere in ultimii ani,pe masura ce companiile au inceput sa aduca romani la conducereabusinessurilor.

10% si-au schimbat jobul sau au fostpromovati

Aproximativ 100 de manageri din randul celor 1.000 cei maiimportanti din businessul local au fost promovati sau si-auschimbat locul de munca in cel mai dificil an pentru businessulromanesc. In total, businessuri cumulate de peste 15 mld. euro ausefi noi in acest an. Doar 14% din executivii de top sunt femei,procentul fiind in stagnare fata de anul trecut. Cele mai multefemei executiv se regasesc in domeniul serviciilor financiare (31)si in zona serviciilor profesionale (24), care grupeaza manageridin companii de consultanta, case de avocatura, firme de recrutare.Domeniile dominate clar de executivi barbati sunt industria,constructiile si real estate-ul si energia.

Prezenta femeilor in companiile de top prezente pe piata localanu difera cu mult de situatia din alte tari europene sau din SUA.Astfel, potrivit unui studiu al Tuck Business School, jumatate dincele mai mari 1.000 de companii americane nu au deloc femei inechipele de senior management.

Pe continentul european, femeile ocupa aproximativ 9% dinpozitiile executive in organizatii. Pe primele locuri in ceea cepriveste prezenta femeilor executiv se afla companiile din Norvegia(28,8%), Suedia (22,8%) si Finlanda (20%).

Media de varsta a celor 1.000 de manageri este de 40 de ani, cumentiunea ca schimbarile operate in ultimul an de companii lanivelul echipelor de management au insemnat recrutarea de managerimai tineri, ceea ce se traduce intr-o tendinta de intinerire aclasei de business, dar care nu se vede inca la nivelstatistic.

Sergiu Biris, 26 de ani, proprietarul site-ului de continutvideo Trilulilu bazat pe modelul YouTube, ramane cel mai tanarmanager din Who's Who in Business, iar cel mai in varsta este JosefGoschy, 78 de ani, proprietarul si managerul Unita Turism, cel carea infiintat Unita Asigurari, prima companie privata de asiguraridin Romania.

Anuarul "Who's Who in Business - Cei mai importanti oameni dinbusiness" este prima initiativa de acest tip din presa de businesssi prezinta pentru al doilea an consecutiv 1.000 de manageri de topsi intreprinzatori din 22 de sectoare de activitate.

Cei mai importanti 1.000 de oameni din business, incifre

22 % dinexecutivi sunt expati

100 demanageri au fost promovati sau si-au schimbat jobul in ultimulan

40 deani este media de varsta a celor mai importanti 1.000 de executividin economie

14 % dinexecutivii de top sunt femei, cu prezenta mai puternica inconsultanta, HR si avocatura

26 deani are cel mai tanar manager si conduce un business in IT

78 deani are cel mai in varsta executiv si conduce o afacere inturism

15 % auabsolvit un program de MBA sau Executive MBA

300 demanageri au absolvit facultati cu profil tehnic

280 deexecutivi din cei mai importanti 1.000 au studii economice

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO