Eveniment

Inflaţia, ultimele clipe de glorie în teritoriul negativ

Inflaţia, ultimele clipe de glorie în teritoriul negativ

Autor: Iulian Anghel

13.05.2016, 00:00 490

Inflaţia negativă s-a accentuat în aprilie, de la minus 3% în martie la minus 3,3%, dar lucrurile nu vor mai rămâne multă vreme aşa, iar la începutul verii ea va reîncepe să crească, urmând să ajungă la zero sau la valori pozitive la finele anului.

În raportul întocmit pentru Ro­mânia, Fondul Monetar Interna­ţional a estimat miercuri o inflaţie medie la fi­nele anului de minus 0,4%, urmată de o triplare a acesteia în 2017, până la 3,1%. Inflaţia an la an este anticipată de FMI la1,5% anul acesta şi 3,4% anul viitor.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a estimat în ultima intervenţie privind inflaţia că aceasta va rămâne în teritoriu negativ până în luna iulie. BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru 2016, la 0,6%, de la 1,4% cât era estimarea din februarie. „Datele statistice publicate astăzi (ieri – n. red.) au adus ceva surprize, cu inflaţia anuală din luna aprilie la minus 3,3% faţă de estimarea noastră/a pieţei de -3%/-2,9% şi -3% în martie 2016. Eroarea noastră a venit pe fondul evoluţiilor mai slabe decât credeam ale preţurilor la combustibili şi la diferite alimente; acest rezultat subliniază că există în conti­nuare riscuri în jos pentru prognoza noastră de inflaţie la final de an, de 0%“, au comentat analiştii ING într-un raport către investitori.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, preţurile de consum s-au redus cu 3,3% în luna aprilie comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, raportat la indicele preţurilor de consum (IPC), rata medie pe ultimele 12 luni marcând o scădere de 1,7%.

Pe zona mărfurilor alimentare, scăderea din aprilie a fost de 7,4%, iar la cele nealimentare de 1%.

Rata medie lunară a inflaţiei, în perioada 1 ianuarie -30 aprilie a fost de -0,3%, faţă de un plus de 0,3% în acelaşi interval al anului trecut.

Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) scăderea din aprilie a fost de -2,7%, iar cea anuală (aprilie 2015-aprilie 2016) de 1,3%, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică.

În luna aprilie 2016, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu aprilie 2015, este de 66,7%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 - 2,5% deţin o pondere de 20%. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 13,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO