Eveniment

Inflatia, sub nivelul anticipat de BNR

18.03.2004, 00:00 11



Majorarea preturilor de consum al populatiei cu 1,7% in primele doua luni ale anului se plaseaza sub nivelul anticipat de Banca Nationala a Romaniei, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.



El a aratat ca BNR isi mentine la 9% tinta pentru nivelul inflatiei la sfarsitul acestui an, aminitind ca reusita in lupta cu preturile depinde fundamental de aplicarea unui mix de politici economice.



In ceea ce priveste responsabilitatea BNR, guvernatorul a precizat ca politica monetara se va concentra pe procesul dezinflationist mai mult decat in anii precedenti.



Isarescu a declarat, recent, ca principalele obstacole in atingerea tintei de inflatie ar fi cresterea salariilor peste nivelul productivitatii si majorarea deficitului cvasifiscal.



In scenariile elaborate pentru acest an, BNR a avut in vedere si ajustarile preturilor administrate. Asteptarile bancii centrale ar putea viza noi modificari ale preturilor, ca rezultat al aplicarii reformelor in sectorul energetic si cel al utilitatilor publice.



"Facem analize la nivelul bancii centrale. Ne-am invatat sa raspundem din timp, inainte ca lucrurile sa se intample", a adaugat Isarescu.



Calculata in raport cu februarie 2003, inflatia se ridica la 13,7%, in scadere cu 0,4 puncte procentuale fata de rata inflatiei din perioada decembrie 2002 - decembrie 2003.



Autoritatile doresc sa reduca, in acest an, ritmul de crestere a inflatiei la 9%, fata de 14,1% in 2003. BNR intentioneaza sa treaca, din 2005, la tintirea directa a inflatiei, avand ca obiectiv pentru primul an de aplicare o tinta de 7% si un interval de variatie de un punct procentual.



Ministrul Finantelor Mihai Tanasescu sustine ca reducerea inflatiei sub 10% va fi principalul obiectiv al guvernului in acest an, reprezentand un test de credibilitate pentru Romania. El promite sprijinul total al politicii fiscale pentru atingerea obiectivului, chiar sub forma unor restrangeri suplimentare ale deficitului bugetar in cazul aparitiei unor derapaje pe alte segmente cu influente negative asupra inflatiei. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO