Eveniment

Inflaţia s-a mai temperat. Rata anuală a coborât sub 5% în octombrie

Inflaţia s-a mai temperat. Rata anuală a coborât sub 5% în octombrie

Autor: Claudia Medrega

13.11.2012, 00:05 309

Rata anuală a inflaţiei a coborât la sfârşitul lunii octombrie la 4,96%, după ce în septembrie creşterea preţurilor la alimente a determinat o răbufnire a inflaţiei până la 5,33%, reprezentând maximul acestui an.

În octombrie, preţurile au crescut cu doar 0,29%, faţă de majorarea de 1,18% din septembrie. Preţurile mărfurilor alimentare au urcat în octombrie cu 0,1%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,2%, iar tarifele serviciilor s-au majorat cu 0,9%.

BNR mizează că puseul inflaţionist este temporar, deşi creşterea preţurilor este certă până în primăvara anului viitor, şi preferă controlul mai ferm al lichidităţii interne comparativ cu majorarea dobânzii cheie, mai ales că deficitul de cerere este semnificativ, după cum a declarat recent Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Banca centrală se aşteaptă ca rata inflaţiei să se plaseze în afara in­ter­valului de variaţie ţintit până în a doua jumătate a anului viitor, rata anuală fiind estimată în jur de 5%. BNR a revizuit în urcare cu 1,9 punc­te procentuale prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,2 la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului ţintit, concomitent cu o creştere a prognozei pentru 2013 de la 3% la 3,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO