Eveniment

Inflaţia rămâne în zona negativă, dar preţurile la alimente au crescut peste aşteptări, cu 2%

Preţurile poduselor alimentare au cres­cut cu aproape 2% în august 2016 faţă de august 2015, dar inflaţia a rămas totuşi nega­tivă - minus 0,2% - graţie evo­luţiei pre­ţurilor mărfurilor neali­men­tare şi ale serviciilor.

Evoluţia inflaţiei reflectă elimi­na­rea „efectului de bază” a reducerii TVA la alimente de la 24% la 9% de la 1 iunie 2015 şi persistenţa acestuia la pro­dusele nealimentare la care taxa a scăzut de la 1 ianuarie de la 24% la 20%. Însă evoluţia preţurilor la ali­men­te îi va determina foarte probabil pe economişti să modi­fice uşor în sus pro­gno­zele privind rata anuală a inflaţiei pentru 2016, în con­diţiile în care majo­ritatea analizelor o situau pentru decem­brie la valori nega­tive (minus 0,4% în scenariul BNR).

Aşadar, în vreme ce indicele pre­ţu­rilor de consum a crescut la produsele ali­mentare cu 1,96% în august 2016 faţă de august 2015, cele la mărfuri neali­men­tare a scăzut cu 1,42%, iar la servicii cu 1%, inflaţia anuală ajungând la minus 0,2%. Potrivit ultimului raport asupra infla­ţiei publicat de BNR în august curent, rata anuală a inflaţiei IPC este pro­iectată să atingă minus 0,4% la finalul anului, în vreme ce finalul lui 2017 ar urma să prindă inflaţia de 2%.

După cum se vede însă, în august, inflaţia de minus 0,2% este cu 0,2 puncte peste cea prevăzută de BNR pentru întreg 2016, de minus 0,4%.

ai mult au crescut în august faţă de iulie preţurile la citrice (5,1%), ouă (3,5%), fasole (1,5%), zahăr (1,3%) şi carnea de porc (1,1%). S-au ieftinit mai pronunţat  în august faţă de iulie fructele proaspete (minus 9,2%), cartofii (minus 3%) şi categoria „alte legume şi conserve de legume” (2,9%).

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.