Eveniment

Inflaţia anuală a rămas sub 2% în luna octombrie

Inflaţia anuală a rămas sub 2% în luna octombrie

Autor: Claudia Medrega

11.11.2013, 19:51 208

Rata anuală a inflaţiei a rămas în octombrie la 1,88%, aproape de mi­ni­mul istoric, iar trendul descendent al inflaţiei din a doua parte a anului a încurajat relaxarea politicii monetare, BNR reducând dobânda-cheie de la 5,25%, la 4%.

Preţurile de consum au crescut în octombrie cu 0,29% faţă de sep­tem­brie, după trei luni de scădere, iar rata anuală a inflaţiei a rămas la 1,88%.

Atât preţurile mărfurilor ali­mentare, cât şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,5% în octombrie faţă de sep­tem­brie, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,06%.

În septembrie, dinamica anuală a inflaţiei a decelerat sem­ni­ficativ la 1,88%, faţă de nivelul de 3,67% din august. Preţurile de consum înregis­tra­seră o scădere de 0,6% faţă de luna august, influenţate în principal de ieftinirea pâinii, după reducerea TVA. Ali­men­tele s-au ieftinit cu 1,8% în septembrie faţă de august 2013, iar cele mai mari scăderi în septembrie au fost la pâine (-11,5%) şi făină (-7,4%). TVA la produsele de panifi­caţ­ie a fost redusă începând cu luna septembrie de la 24% la 9%. În cazul pâinii, transmisia a fost semnificativă, de circa 95%.

Banca Naţională a revizuit recent semnificativ în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,1% la 1,8%. Pentru finele anului 2014, prognoza a fost ajustată de la 3,1% la 3%, BNR anticipând o scădere a ratei sub intervalul de variaţie în prima parte a anului viitor şi apoi o revenire, în special ca urmare a efectului de bază.

Inflaţia din zona euro a scăzut în octombrie la 0,7%, de la 1,1% în septembrie, potrivit datelor anunţate de Eurostat, institutul de statistică al Uniunii Europene. Preţurile de consum au crescut în principal în zona alimentelor, băuturilor alcoolice şi ţigărilor, cu 1,9%. Inflaţia a fost de 1,2% în zona serviciilor, bunurile industriale s-au scumpit cu 0,4%, iar preţurile din domeniul energiei au scăzut cu 1,7%, potrivit Eurostat.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO