Eveniment

Inflaţia a scăzut atât de mult, încât întrece şi prognoza BNR

Autor: Claudia Medrega

06.12.2011, 00:04 1330

Guvernatorul Mugur Isărescu consideră că inflaţia anuală ar putea să fie în decembrie mai mică decât ultima prognoză a BNR, inclusă în cel mai recent raport trimestrial asupra inflaţiei.

În octombrie, rata anuală a inflaţiei a ajuns la 3,55%, puţin peste minimul ultimilor 20 de ani înregistrat în septembrie (3,45%), menţinându-se totuşi în intervalul ţintit de BNR (3% plus/minus un punct procentual). Preţurile de consum au crescut în luna octombrie cu 0,64% după patru luni consecutive de scăderi.

"A trata din nou problema inflaţiei acum când datele din acest domeniu arată mult mai bine pare lipsă de inspiraţie mediatică. S-ar putea pune întrebarea de ce mai răscolim acest subiect. Există suficiente neclarităţi în plan conceptual, al înţelegerii esenţei inflaţiei, iar BNR trebuie să-şi îndeplinească rolul. Nu vrem să vă transformăm în monetarişti sau keynesişti", a spus Isărescu la debutul unui seminar privind inflaţia.

BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul anului de la 4,6% la 3,3% (plus/minus un punct procentual) şi pentru anul viitor de la 3,5 la 3%. Ieri, guvernatorul a afirmat că "s-ar putea ca în decembrie rata anuală să fie chiar mai mică decât ultima noastră prognoză".

Isărescu a amintit că nu se pierde absolut nicio ocazie să nu se dea o tentă negativă la orice ştire legată de inflaţie, în special la televiziuni, dând ca exemplu preţul legumelor.

Totodată, el a amintit de preţurile administrate care în continuare se vor modifica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO