Eveniment

Inflatia a ajuns la 7,3% pe primele opt luni

12.09.2003, 00:00 17

Rata inflatiei a crescut in luna august cu numai 0,3 puncte, ajungand la o rata anualizata de 14,2% fata de luna august a anului anterior. Aceasta evolutie a avut la baza scaderea preturilor la alimente, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS). In luna iulie, rata inflatiei a avansat cu 1,2%, fiind cel mai ridicat nivel din cele cinci luni precedente.
Dupa primele opt luni din acest an, rata inflatiei a ajuns la 7,3%, in contextul in care autoritatile de la Bucuresti si-au propus pentru intregul an o crestere cu 14% a preturilor de consum al populatiei.
Rata medie lunara a inflatiei s-a ridicat la 0,9%, in scadere cu 0,4 puncte fata de anul 2002. Potrivit INS, preturile produselor alimentare s-au diminuat, in luna august, cu 0,7%, cele mai accentuate scaderi fiind inregistrate la fructele proaspete (-19,9%), alte legume si conserve de legume (-14,8%) si fructe si conseve din fructe (-12,1%).
In acelasi timp, au scazut cu 8,1% preturile legumelor si conservelor de legume si cu 4% preturile la oua.
Aceste evolutii au compensat majorarile de preturi consemnate in cazul altor produse alimentare, cum ar fi produsele de morarit si panificatie (+4%), lapte si produse lactate (+0,5%) sau bauturi alcoolice (+1,9%).
Marfurile nealimentare au avut preturi in crestere cu 0,6%. La aceasta categorie se remarca majorarile de preturi de 0,7% la articolele de igiena si cosmetice, 1,4% la combustibili si 1,4% la tigari si tutun. Tarifele la energie electrica, energie termica si gaze nu au fost modificate.
In ceea ce priveste serviciile, ajustarea pozitiva a preturilor a fost de 2,1%. Serviciile de posta si telecomunicatii au inregistrat o crestere de preturi de 3,8%, iar sumele platite pentru abonamentele de radio si televiziune s-au majorat cu 14,9%.
Analistii apreciaza ca majorarile de preturi din aceasta toamna ameninta tinta de inflatie de 14% decembrie la decembrie urmarita de guvern si de BNR. Academicianul Emilian Dobrescu estimeaza ca inflatia ar putea incheia anul la circa 15%, in conditiile in care in prima parte a anului s-a acumulat o rezerva (7% in sapte luni) care va face ca eventuala depasire a tintei sa nu fie prea mare.
Autoritatile au ca obiectiv pentru anul viitor reducerea inflatiei la o singura cifra. Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a declarat ca bugetul din 2004 va fi intocmit pe baza unei rate a inflatiei sub 10%, nivelul cel mai probabil fiind de 9%.
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa spune ca banca centrala estimeaza ca inflatia sa scada in Romania sub 10% in 2004, calculata decembrie la decembrie, pentru ca in 2005 sa ajunga sub acest nivel si calculata ca medie, ceea ce ar insemna o rata de circa 8% decembrie la decembrie. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO