Eveniment

Inflaţia a ajuns la 5,2% în aprilie 2018, cel mai mare nivel din ultimii cinci ani. Fructele, legumele şi gazele s-au scumpit cel mai mult de la începutul anului

Inflaţia a ajuns la 5,2% în aprilie 2018, cel mai mare...

Autor: Roana Rotaru

15.05.2018, 00:07 1607

♦ Rata anuală a inflaţiei, un indicator care arată cu ce procent s-au scumpit produsele şi serviciile folosite de populaţie pe parcursul unui an, a ajuns la 5,2% în aprilie 2018, cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Creşterea inflaţiei este cauzată în special de scumpirea fructelor, a legumelor, dar şi a energiei, în special gazele şi combustibilului, potrivit datelor INS. Doar în ultimele patru luni, adică de la începutul anului 2018, fructele proaspete s-a scumpit cu aproape 14%, citricele cu 11%, iar legumele cu 9,6%.

„Toată Europa, inclusiv România, a fost afec­tată de îngheţurile târzii din primăvara a­nului trecut, prin urmare producţia de fructe din 2017 a fost scăzută. Nefiind fructe în depozite, sigur că cei care au avut fructe le-au scumpit. Eu am pierdut anul trecut 45% din producţia de mere din cauza în­ghe­ţului de primăvară“, a declarat pentru ZF Au­­rel Onigaş, proprietarul compa­niei Pombis, care exploatează o livadă de 300 de hectare de pomi fructiferi în Bistriţa-Năsăud.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO