Eveniment

Industriile vestice continuă scăderea şi trag şi industria României după ele. Industria Germaniei, de care industria românească este dependentă, a scăzut în noiembrie 2020 faţă de noiembrie 2019 cu 3,7%, una dintre cele mai mari căderi din UE

Industriile vestice continuă scăderea şi trag şi...

Autor: Răzvan Botea

15.01.2021, 09:30 283

Industria României, pe indicii europeni, a scăzut cu 0,9% în noiembrie 2020 prin comparaţie cu noiembrie 2019 şi s-a situat undeva aproape de evoluţia medie a industriei în Europa. Industria Germaniei însă, de care depinde într-o bună măsură mersul industriei româneşti, a scăzut cu 3,7% an/an în noiembrie, arată datele publicate de Eurostat, biroul european de statistică.

Cele trei ţări care totalizează peste 40% din destinaţiile de export ale României – Italia, Franţa şi Germania – conduc plutonul scăderilor industriale din Uniunea Europeană. Producţia industrială a scăzut în Franţa în noiembrie 2020 cu 4,9% an/an, în vreme ce în Italia a scăzut cu 4,2%. Doar în Bulgaria producţia industrială a scăzut mai mult: -5% în noiembrie 2020 prin comparaţie cu noiembrie 2019.

La polul opus se află Grecia, a cărei producţie industrială a crescut cu 8,8% în noiembrie an/an, mai arată datele Eurostat. Industria Poloniei a crescut cu 2,9% în aceeaşi perioadă de timp, în vreme ce industria Letoniei a avansat cu 2,7%.

În medie, în Uniunea Europeană producţia industrială a scăzut cu 0,4% în luna noiembrie 2020 prin comparaţie cu noiembrie 2019.

Datele despre industria zonei euro sunt foarte importante pentru industria României, care este formată în cea mai mare parte din ansamble, subansamble şi componente pentru industriile vestice. Totodată, circa trei sferturi din exporturile de bunuri ale României sunt produse industriale şi având în vedere că doar trei ţări înseamnă 40% din destinaţiile exporturilor româneşti, consecinţa este că evoluţia industriilor germane, franceze şi italiene dă tonul mersului industriei din România.

Evoluţia industriei europene în dinamica lunară arată ceva mai bine: industria germană a crescut cu 0,8% şi a zonei euro cu 2,5%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO