Eveniment

Industria se vindecă uşor, uşor: producţia industrială creşte în iulie lună/lună, dar rămâne pe minus de două cifre faţă de 2019. Veştile cele mai bune din iulie vin din industria bunurilor de folosinţă îndelungată: +51% an/an la comenzi noi, +22% la producţie şi +21 la cifra de afaceri

Industria se vindecă uşor, uşor: producţia...

Autor: Răzvan Botea

15.09.2020, 07:30 401

Industria, care face peste 20% din economia României, a crescut în iulie 2020 faţă de iunie 2020 cu 8%. Cu toate acestea, producţia industrială consemnează scăderi de două cifre faţă de 2019: -14,9% la 7 luni în 2020 faţă de aceeaşi perioadă din 2019, arată datele publicate luni de institutul Naţional de Statistică (INS).

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri România (AOAR), spune că mişcările din industria românească rămân dependente de evoluţia industriilor vestice, mai ales de cea a Germaniei.

„Cred în continuare că industria noastră merge în umbra pieţelor noastre de export şi în special a Germaniei. Evoluţiile de acolo se regăsesc în mişcările industriei româneşti. Suntem într-o criză profundă şi este normal să fie o perioadă grea şi industria să fie în scădere faţă de anul trecut”, a spus Florin Pogonaru.

Germania înregistrează una dintre cele mai mari căderi ale producţiei industriale din Uniunea Europeană (aproape -13% an/an în iulie, potrivit Eurostat), dar economiştii germani se aşteaptă la o revenire a acestui sector. Institutul economic ifo, una dintre cele mai respectate instituţiii economice germane, se aşteaptă ca producătorii germani să extindă producţia de echipamente şi utilaje, după un an de scădere. Aproape jumătate din exporturile României sunt de maşini şi echipamente de transport. Evoluţiile acestea sunt importante, în condiţiile în care 23% din totalul exporturilor merg în Germania şi aproximativ trei sferturi din exporturi sunt produse industriale.

Producţia industrială, cel mai important indicator pentru mersul industriei româneşti, a crescut la un ritm lunar de 8% în iulie 2020. Creşterea a fost susţinută de industria energetică de data aceasta, care a înergistrat primul plus de la criză: Ă8,6% lună/lună. Industria prelucrătoare a crescut cu 8% în serie brută, în vreme ce industria extractivă a crescut cu 7,7%.

În ceea ce priveşte evoluţia faţă de iulie 2019, producţia industrială în România a scăzut per ansamblu cu 6,5%, o scădere anuală mai mică faţă de cea din lunile de criză.

Luni INS a mai publicat un set de date referitor la comenzile noi din industria prelucrătoare. Statistica arată o creştere în iulie de 8,8% lună/lună şi o scădere de 4,7% an/an. Supriza vine însă, pentru a doua lună la rând, din partea comenzilor noi din industria bunurilor de folosinţă îndelungată: +51% an/an, după o creştere de aproape 40% an/an şi în iunie 2020.

Economiştii Băncii Transilvania scriu, într-o analiză a instituţiei, că evoluţa comenzilor noi din industria bunurilor de folosinţă îndelungată indică relansarea consumului privat, cea mai importantă componentă a economiei româneşti.

„Se evidenţiază însă majorarea comenzilor noi de bunuri de folosinţă îndelungată pentru a doua lună consecutiv în iulie, cu un ritm anual în accelerare la 51,3% (cel mai bun ritm din septembrie 2017), evoluţie care confirmă relansarea consumului privat (principala componentă a PIB), susţinută de mixul relaxat fără precedent de politici economice în implementare în România şi la nivelul Uniunii Europene”, comentează Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania.

Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a înregistrat creşteri, prin comparaţie cu anul trecut, pe toate palierele consemnate de Statistică. Astfel producţia industrială din această zonă a crescut în iulie 2020 faţă de iulie 2019 cu aproape 22%, comenzile noi au crescut cu 51% şi cifra de afaceri din industria bunurilor de folosinţă îndeungată a crescut cu 21% an/an în iulie. Este singura ramură care a consemnat creşteri atât în ritmul lunar, cât şi în cel anual în iulie 2020. La 7 luni, a rămas încă pe minus cu 11% an/an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO