Eveniment

Industria textila a mers bine anul trecut

17.01.2003, 00:00 30

Articolele de imbracaminte si confectii s-au situat si in anul 2002 pe primele locuri in clasamentul celor mai bine vandute produse romanesti pe pietele externe, industria textila reusind sa continuie trendul ascendent din anii anteriori, a declarat ieri Aurelientu Popescu, presedintele fedaratiei patronale din industria textila - FEPAIUS.
"Industria confectiilor are o constanta in cresterea tuturor indicatorilor. In ultimii trei ani, acest sector a inregistrat un ritm de crestere de circa 10-13% anual atat in ceea ce priveste productia fizica, cat si ca numar de angajati. Suntem increzatori, speram sa pastram acest ritm si in acest an, dupa numarul contractelor pe care le avem deja incheiate", a precizat Popescu.
El spune ca anul 2002 a consemnat aceeasi evolutie, desi aproximativ 85% din exporturile industriei textile au fost realizate in lohn.
Popescu afirma ca, in paralel cu exporturile in sistem lohn, au inceput sa se dezvolte si exporturile directe, principalele piete de desfacere fiind Italia, Germania, Marea Britanie, Franta, la acestea adaugandu-se in ultima perioada destinatii noi precum Portugalia si Spania.
Presedintele FEPAIUS considera ca in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana exporturile in lohn vor trebui inlocuite treptat cu exporturi directe, sub marca proprie, in vederea atingerii acestui obiectiv patronatul avand in derulare programe de sprijinire a producatorilor de confectii, precum si programe de dezvoltare a industriei primare, respectiv tesatorii, topitorii si filaturi.
"Eforturile noastre vor fi indreptate catre cresterea exporturilor directe. Fabricile romanesti care sunt competitive pe plan international trebuie sprijinte in vederea promovarii marcilor proprii pe pietele externe si sa-si dezvolte activitatea de marketing international", a mentionat Aurelientu Popescu.
El a adaugat ca, in sectorul industriei usoare, in primele zece luni ale anului trecut, exporturile au crescut cu 17,1% fata de perioada similara a anului anterior, atingand aproape patru miliarde de euro, iar numarul angajatilor a inregistrat un spor de 6%, crescand de la 431.000 in anul 2001, la 455.000 in 2002. In domeniul confectiilor, exporturile au atins, in aceeasi perioada, nivelul de 2,4 miliarde euro, in crestere cu 14,8% fata de perioada similara a anului precedent. De asemenea, exporturile directe s-au majorat cu 8%, in primele zece luni ale anului 2002, fata de anul 2001.
Potrivit statisticilor FEPAIUS, in sectorul industriei usoare activeaza 9.000 de companii, din care 4.600 sunt fabrici de confectii si 1.500 de incaltaminte. Din totalul fabricilor existente, aproximativ 80-85% realizeaza exporturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO