Eveniment

Industria testelor de coronavirus. Românii au cheltuit peste 2 mil. lei pe teste de Covid-19 la cerere în ultimele 24 de ore

Industria testelor de coronavirus. Românii au cheltuit...

Autor: Georgiana Mihalache

23.07.2020, 13:26 948

​Numărul testelor efectuate la cerere din totalul de probe prelucrate în ultimele 24 de ore a fost de 8.107 teste, informează autorităţile, fiind pentru prima data când oferă astfel de cifre de la debutul pandemiei. La un cost mediu de 300 de lei pentru fiecare test la cerere, acestea fiind plătite de către pacienţii care nu se încadrează în criteriile de testare gratuită, rezultă că românii au scos din buzunar 2,4 mil. lei pentru a afla dacă au sau nu coronavirus doar în ultimele 24 de ore.

„Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 1.030.692 de teste. Dintre acestea 20.085 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 11.978 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical, iar 8.107 la cerere”, au transmis în informarea zilnică privind situaţia pandemiei de Covid-19 reprezentanţii Grupului de Comunicare Strategică.

Ziarul Financiar a scris despre industria testelor de Covid-19, care se prefigurează una profitabilă pentru jucătorii private din sănătate, dar şi pentru spitalele publice, care pot să facă teste contra cost.

Criteriile de testare stabilite de autorităţi includ simptomele specifice infectării cu Covid-19, contactul cu o persoană confirmată cu noul virus, iar Direcţiile de Sănătate Publice stabilesc cine va fi testat prin programul national al Ministerului Sănătăţii.

Pacienţii care solicită test sunt cei care vor să afle dacă au sau nu boala fie din motive personale, fie pentru că merg în ţări care impun dovada unui test Covid-19 negativ pentru acces, cum sunt Austria şi Grecia. Iar perioada concediilor şi redeschiderea turismului în Grecia, de exemplu, a dus la o explozie a cererilor pentru teste Covid.

Între 250 şi 350 de lei trebuie să scoată din buzunar un pacient care vrea să se testeze la cerere, iar listele de aşteptare pentru recoltare se întind chiar şi pe două săptămâni, potrivit unei analize ZF.

În acest context, de testarea la cerere beneficiază operatorii private din sfera serviciilor medicale şi a celor de laborator, care au mers şi până acum pe creştere. Primii cinci operatori privaţi după cifra de afaceri, care apar şi în lista ministerului Sănătăţii de centre de testare acreditate, şi-au triplat afacerile în ultimii zece ani, din datele ZF pe baza informaţiilor de pe platforma confidas.ro.

Synevo este cel mai mare jucător din piaţa laboratoarelor medicale, cu 282 mil. lei în 2019, urmat de Gral Medical, cu 142 mil. lei anul trecut şi Clinica Sante, cu 119 mil. lei în anul menţionat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO