Eveniment

Industria românească este în genunchi: scădere de 38% în aprilie, cea mai grea lună din ultimii 10 ani

Industria românească a intrat în a 11-a lună de scădere consecutivă. Declinul a venit în special din cauza căderii industriei prelucrătoare, care s-a ajustat cu 45% în aprilie 2020 faţă de aprilie 2019.

Industria românească a intrat în a 11-a lună de scădere consecutivă. Declinul a venit în special din cauza căderii industriei prelucrătoare, care s-a ajustat cu 45% în aprilie 2020 faţă de aprilie 2019.

Autor: Răzvan Botea

20.06.2020, 12:01 2359

♦ Producţia industriei prelucrătoare a scăzut aproape la jumătate în aprilie 2020, prin comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut ♦ Andrei Rădulescu, Banca Tranislvania: Industria a atins minimul în aprilie. Urmează o redinamizare.

Datele de la Statistică arată că industria a înre­gistrat cel mai puternic declin anual al utimilor 10 ani în aprilie 2020. Producţia industrială românească s-a diminuat cu 38,4% în aprilie 2020 faţă de aprilie 2019, iar industria prelu­cră­toare a scăzut cu 45%. Mai mult decât atât, semnalele din zona euro - prin­cipalul partener comercial al României şi principala destinaţie a produselor indus­triale româneşti - nu sunt încurajatoare: producţia industrială a scăzut în aprilie la un ritm anual de 28%.

Andrei Rădulescu, directorul de ana­liză macroeconomică al Băncii Tran­silvania, pune această evoluţie pe seama crizei sanitare, care a frânat fluxurile comerciale.

„Statisticile indică o ajustare (a producţiei industriale -  n. red.) cu un ritm fără precedent pe fondul incidenţei pandemiei şi restricţiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare în România şi la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană, cu impact nefavorabil pentru fluxurile comerciale internaţionale şi interne“, notează Andrei Rădulescu într-o informare a instituţiei.

Industria românească a intrat în a 11-a lună de scădere consecutivă. De­clinul a venit în special din cauza căderii industriei prelucrătoare, care s-a ajustat cu 45% în aprilie 2020 faţă de aprilie 2019. De ase­me­nea, ra­murile energie şi utilităţi şi industria extractivă s-au di­mi­nuat cu 3,4% an/an, respectiv 18,3% an/an în apri­lie. Cel mai mare declin a fost înre­gistrat în secto­rul de prelucrare a pieilor (-45,3%), repa­ra­rea şi între­ţine­rea maşi­nilor şi uneltelor (-31,8%) şi fa­bricarea artico­lelor de îmbrăcăminte (-30,8%). Eco­nomiştii Băncii Transilvania sunt de părere că industria României a atins minimul în aprilie şi urmează ca acest sector să fie redina­mizat de inves­tiţii, dar şi de revenirea industriei vestice. „Consi­de­răm că indus­tria României a atins mini­mul în luna aprilie (indicele producţiei la cel mai redus nivel din august 2010) şi ne aşteptăm la intrarea într-un nou ciclu în perioada imediat următoare, într-o evoluţie susţinută de redinamizarea economiei mondiale şi economiei euro­pene, prin eliminarea restricţiilor intro­duse pentru contracararea crizei de sănătate şi resim­ţirea mixului relaxat (fără pre­cedent) de politici economice în im­plementare în Uniunea Euro­peană“, mai notează Andrei Rădulescu.

Industria are în continuare  o pondere importantă în economia româ­nească. Datele de la INS arată că industria a contribuit la PIB-ul Româ­niei în primul trimestru al acestui an cu 19,5%, însă a avut o contribuţie nega­tivă de -1,2 puncte procentuale la creş­terea economică de 2,4%. În aceeaşi vreme, industria românească, produ­cătoare de subansamble şi com­po­nente în cea mai mare parte, este puternic ancorată de industria zonei euro, cu precădere de cea a Germaniei. Datele despre industria Germaniei arată în con­tinuare un declin.

O bună parte dintre angajaţii din industrie au fost trimişi în şomaj tehnic pe perioada crizei sanitare: doar Dacia şi Ford au cumulat peste 20.000 de angajaţi. Începând cu luna mai, cele mai importante fabrici din România şi-au reluat activitatea, în special datorită repornirii treptate a industriei vestice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO