Eveniment

Industria dă semne că îşi revine: Comenzile noi şi cifra de afaceri cresc

Industria dă semne că îşi revine: Comenzile noi şi...

Autor: Iulian Anghel

13.06.2016, 00:02 363

În aprilie comenzile noi în industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali cu 5,2% faţă de aprilie 2015, în vreme ce cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut în aprilie cu 9,3% faţă de luna core­spun­zătoare a anului precedennt.

În primele patru luni din an, comenzile noi în industrie au crescut cu 4,4%, an/an. Industria, un capitol extrem de important pentru PIB (23% din PIB este făcut de industrie), suferă de ceva vreme, dar, pentru a vedea dacă ramura îşi revine, trebuie aşteptate datele despre producţia industrială, date pe care INS ar urma să le publice în această săptămână.

Producţia indus­trială a crescut în 2015 cu doar 2%, în ciuda creş­terii economice de 3,8%, în vreme ce în primul tri­mestru a crescut cu doar 0,6%, an/an, creşterea eco­nomiei fiind de 4,3%.

Potrivit datelor INS, cifra de afaceri în industrie a avansat în aprilie faţă de aprilie 2015, graţie creş­terilor din industria prelu­cră­toare (+10,6%). Pe de altă parte, industria extractivă a scăzut cu 23,8%, o problemă care nu este doar a economiei româneşti, ci este o chestiune mondială.

Pe marile grupe industriale creşteri au înregistrat industria bu­nurilor de folosinţă îndelungată (+25,3%), industria bunurilor de capital (+14,7%), industria bunu­rilor de uz curent (+11,7%) şi in­dustria bunurilor intermediare (+3,4%). Scăderi au fost înregis­trate în industria energetică (-0,9%).

Comparativ cu luna martie a acestui an, cifradeafaceri din in­dustrie a scăzut cu 1,4% ca urmare a scăderilor din industria extrac­tivă(-10,3%) şi din industria prelu­cră­toare (-1,2%).

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-4,7%),industria bunurilor inter­mediare (-3,1%), industria bunu­rilor de capital (-1,4%) şi industria energetică (-1,2%). Industria bunurilor de uz curent a crescut cu 1,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO