Eveniment

Indicatorul de încredere macroeconomică al analiştilor financiari scade pentru prima dată în acest an. Prezentul este privit pozitiv, principala îngrijorare fiind viitorul

Indicatorul de încredere macroeconomică al analiştilor...

Autor: Iulian Anghel

28.07.2015, 00:07 645

Este pentru prima dată când acest indice scade în 2015, an de la care se aşteaptă una dintre cele mai mari creşteri economice de după criză, în jur de 4%. Erodarea încrederii are ca punct de plecare „componenta de anticipaţii“, în vreme ce percepţia situaţiei actuale se află la un nivel record.

Potrivit sondajului lunar publicat ieri de CFA România, indicatorul condiţiilor curente (care măsoară încrederea analiştilor financiari în prezent) a urcat cu 2,8 puncte faţă de valoarea înregistrată în mai, până la 67,5 puncte, un nou maxim istoric. Concomitent însă, indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 10,7 puncte, la valoarea de 72,6 puncte.

Economia României cunoaşte o perioadă foarte bună. În primul trimestru din an, PIB-ul s-a majorat cu 4,3% ca urmare a contribuţiei pozitive a cererii interne (Ă5,6 procente).

Cererea internă s-a bazat, în principal, pe relansarea investiţiilor şi îndeosebi a celor din sectorul privat, în condiţiile în care investiţiile din buget (cheltuielile de capital) se află la un nivel foarte jos – minus 20% în semestrul I faţă de perioada similară a lui 2014, potrivit datelor Ministerului de Finanţe.

Formarea brută de capital fix s-a majorat în trimestrul I cu 8,3% faţă de trimestrul I 2014, când declinul investiţiilor a fost de 7,7%, în baza investiţiilor făcute de companii.

Pe partea de ofertă, valoarea adăugată brută din industrie s-a majorat cu 4,2%, cea din agricultură cu 8,9%, construcţiile cu 6,1%, iar serviciile cu 4,1%. Volumul producţiei industriale a crescut la cinci luni cu 2,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Volumul lucră­rilor a crescut cu 10,2% între ianuarie-mai, an/an.

Efectivul de salariaţi la sfârşitul lunii aprilie 2015 a fost cu 104.000 mai mare faţă de perioada corespunzătoare din anul 2014. Rata şo­ma­jului a ajuns la sub 5% la sfârşitul lunii mai, după ce în luna ianuarie 2015 ajunsese la 5,5%. De asemenea, în primele 5 luni ale anului câştigul salarial mediu brut a fost cu 7,1% peste cel din perioada corespunzătoare din 2014. În sectorul privat câştigul salarial mediu brut a crescut cu 7,2%, în timp ce în sectorul bugetar (administraţie publică, învăţământ, sănătate) s-a înregistrat o creştere de 6,7% relevă datele statistice.

Toate aceste date au determinat Ministerul de Finanţe să considere, în raportul privind situaţia bugetară în S1, că România ar putea avea o creştere economică de 3,3% în 2015 faţă de 2,5% cât se estima la elaborarea legii bugetului de stat.

Optimismul se vede şi în încrederea analiştilor financiari în economie, chiar dacă „indicele de anticipaţie“ cunoaşte un declin, motivat foarte probabil de nesiguranţa legislativă.

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a fost lansat în luna mai 2011 şi doreşte să cuantifice percepţia analiştilor asupra condiţiilor curente şi anticipaţiile acestora cu privire la activitatea economică din România pe un orizont de timp de un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO